От х:

Днес в x:

Върнаха хасковлия от оня свят, умрял от инфаркт

Началникът на инвазивната кардиология д-р Радев отчете 28 пациенти за седмица. Д-р Близнаков/вляво/ пък наема още кардиолози

44-годишен хасковлия буквално възкръсна след като минути наред бе в клинична смърт, след внезапен масивен инфаркт. От оня свят го върнаха лекарите от новооткритото и вече работещо отделение по инвазивна кардиология към МБАЛ – Хасково, с която доказаха цената на така наречения „златен час“-първите минути след инфаркта са решаващи. Както и нуждата на хасковлии от инвазивна кардиология. 

Инвазивна кардиология заработи за пръв път в историята на хасковската болница миналия понеделник. Бойното кръщене станало още във вторник. 

Тогава 44-годишен мъж тръгнал за личния си лекар заради болки в гърдите и световъртеж. Пред входа на ДКЦ 1 обаче паднал на земята. Незабавно дошлите медицински лица констатирали спряла сърдечна дейност. Викнатата линейка дошла светкавично и започнало интубиране на пациента на път за болницата. В Спешното продължили манипулацията, като между другото бил свикан екипът инвазивни кардиолози-д-р Орлин Радев и д-р Георги Стамболийски. След като „спешните“ успели да върнат сърдечния ритъм, кардиолозите се заели да премахнат последиците от инфаркта-тръбите към сърцето били продухани, а в стеснението на критичния съд бил поставен модерен стент. Макар и сложна, операцията се брои за рутинна за всеки добър инвазивен кардиолог. Голямото притеснение за всички в МБАЛ обаче било, дали пациентът няма да получи трайни увреждания от минутите прекарани в смърт/между 5 и 7 според различните източници/. Пациентът обаче не само оживял, но се възстановил напълно, а вчера на собствен ход напуснал болницата, щастлив, колкото може да бъде човек, върнал се от оня свят. 

Оказа се, че само за седмица в хасковската инвазивна кардиология са спасили вече 4 /четири/ души с инфаркт. А пациентите минали през отделението за 7 дни са 28. Според началникът на звено инвазивна кардиология д-р Орлин Радев, това било солиден темп, но хората му можели да поемат до 100 случая на седмица. За да се посрещне неочаквано големия наплив от сърдечно болни, МБАЛ назначава на трудов договор и кардиологът от Трета градска болница в София д-р Веселин Топалов. 1 седмица в месеца пък в Хасково ще работи началникът на инвазивната кардиология на Пирогов, д-р Валери Гелев. Наличният екип не само ще отърва хасковлиите от инфаркти, но и ще диагностицира случаи за Кардиохирурзи, каквито в нашата МБАЛ няма. Те се пренасочват по договор към Софийската Света Екатерина и УМБАЛ Свети Георги Пловдив, където се повярват в ръцете на професор Генчо Начев. Софиянецът оперира и в двете болници. 

Най-добрата новина остава за десерт. Оказва се, че хасковлии няма да доплащат нито лев за скъпите стендове, дори и за така наречените медикаменти изпускащи стентове. Обикновено за тези консумативи се доплаща, макар уж да са поети от Здравната каса. Касата обаче плаща на стенд по 1200 лв, а модерните стендове отскачат над 2000. Това обаче не касае хасковлии. 

„Работата на лекарите е да лекуват, на мениджърите-да намират пари“, лаконично отговори изпълнителния директор д-р Славчо Близнаков на логичния въпрос, откъде болницата ще намира пари да дофинансира лечението на пациентите си.

Г.Христов

Съекипниците от десетилетия-д-р Орлин Радев и д-р Валери Гелев ще водят новооткритото отделение
Отделението вече работи, но официалното откриване зависи от графика на министър Атанасова
Нещото без което не може- супер-модерния Ангиограф
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини