От х:

Днес в x:

21 °C

Skype на помощ на щастлива баба на 5 правнука

„Добре че е Skype, че да си виждам правнучето - италианче. Непрекъснато съм пред компютъра. Бебе е - само на 24 дни, и е последното от петте ми правнучета“, разказва с почитаемост към технологиите 72-годишната баба Бонка Добрева. Тя е щастлива майка на две дъщери, баба на четири внучета и пет правнучета. „Труден, но много щастлив ми беше животът на младини“, казва беловласата жена. „Със съпруга ми, докато беше жив, живеехме и отгледахме децата си с голяма любов. Споделяхме си немотията“, добавя още баба Бонка. Цял живот заедно с мъжа й са били миньори, затова за себе си има самочувствието, че е „мъжка жена“, държелива и оправна.

На гърба на 72-годишната си възраст носи десетки истории, но най-мили са й спомените свързани с челядта. Бабата от с. Добрич е известна сред комшиите си, че е много окумуш и затова всяка година е начело на ритуала „измиване" по Бабинден. Тя самата е родила у дома си една от щерките, по-малката Веска. Момичето й дошло на бял свят, след като майката цяла ден мъкнала камъни от разтурена плевня. Все искала да помогне някак на мъжа си Тодьо. „Не село сме така. Свикнали сме - млади, стари, все да си помагаме.“, разказва баба Бонка. Вечерта болките я хващат и мъжа й Тодьо тича към дома на местната акушерка. Понеже се било смрачило обаче, съпругът на акушерката не я пуснал да излезе от вкъщи. Тодьо чакал час-два, но тъй като бил на работа нощна смяна, по някое време тръгнал към мината, без да предупреди.

Така баба Бонка трябвало да роди сама. Със сетни сили отишла да повика съседката си, по-възрастната от нея Тодора, да й акушира. Всичко завършило добре и дъщеря й Веска проплакала само минути след като бабата -акушерка пристигнала. Заедно с друга съседка - Баба Дана, прерязали и пъпната връв на момиченцето. Затова бабите трябва да се слушат. Да се почитат и младите да ги тачат, защото винаги може да са ти от помощ, съветва баба Бонка. Покрай внуците си тя е обиколила цяла Италия. Хвали се, че е ходила в Калабрия, а най-красивия град за нея е Венеция. „Когато за първи път видях града на вода, очите ми станаха като паници“, обяснява емоцията от съприкосновението с красотата на Венеция баба Бонка. Като се види с внуците си обаче, бърза да се прибере у дома в с. Добрич. Понеже разполага с интернет и може да ползва Skype, вече й е по-лесно, когато се затъжи за наследниците си.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини