От х:

Днес в x:

Топлото развихри пчелите, първите ужилени-факт

Пчеларят Тилко Русев също бе изненадан от пчелната активност

Топлото време изкара предсрочно пчелите от кошерите, което може да създаде проблеми както за тях, така и за целокупните хасковлии имащи нещастието да се озоват в близост. Двама души, включително ½ от екипа на Haskovo.net усетиха жилата на ципокрилите по себе си, за щастие без сериозни последици. Активността на насекомите може да се усили още ако топлото време продължи. Което в крайна сметка ще навреди и на самите медоносци. 

„Подраняват с близо цял месец“ коментира потомственият пчелар Тилко Русев, потърсен за коментар. Според него нормалното начало на пчелната активност била след средата на февруари, когато започвала вегетацията на растенията и сокодвижението по дърветата. А непрекъснатото жужене ставало факт към средата на март. 

Предсрочната активност може да изяде хранителните запаси на популацията, а при вторично застудяване през февруари-март, пчелите ще се приберат в кошерите в по-голям брой, при по-малко хранителни запаси. Което ще доведе до измиране на част от пчелното семейство и ще затрудни бъдещото му роене. 

Що се отнася до ужилванията, те не са опасни освен ако не сте алергичен, успокояват лекарите. Ако сте от втората група, добре е да сте запасени с урбазон или да имате бърз достъп до квалифицирана медицинска помощ.

Г.Христов

Ципокрилите масово излизат от кошерите

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини