От х:

Днес в x:

Тръгва печатането на новите шофьорски книжки

От 21 януари стартира отпечатването на нов образец на свидетелства за управление на МПС, съобщават от отдел “Пътна полиция” при Главна дирекция “Национална полиция”. Новият документ е съобразен с европейските директиви и разпоредбите на българското законодателство. Сегашните свидетелства за управление на МПС ЩЕ СА валидни до срока на тяхното изтичане

Сроковете на административна валидност на новите свидетелствата са различени. За категориите АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ -е 10 години. 5 години е срокът на валидност за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1, D1E и Т, а свидетелството за управление на моторно превозно средство на лица с физически недостатъци ще важи до 5 години.

В новия образец на свидетелството ще има промяна за категория М, като тя ще бъде заменена с АМ. Ще бъде добавена и нова категория А2 /според мощността на превозното средство/.

Категория Ттб се премахва изцяло. Шофьорите, които имат категория D, могат да придобиват правоспособност за управление на тролейбус на база постъпил оригинален протокол от съответния областен отдел към Дирекция „Автомобилна администрация” за успешно издържан изпит за права за управление на тролейбус. Свидетелството за управление на МПС ще се издава за категория D и национален код (103).

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини