От х:

Днес в x:

Препитват с таблети кандидат-шофьорите

Съвсем скоро курсистите на Владимир Делчев ще решават листовките на таблет

Кандидатите за шофьори ще бъдат препитвани за теорията върху таблети. Идеята беше лансирана от изпълнителния директор на  Агенция Автомобилна администрация Валентин Божков. Първоначално системата ще бъде приложена изпитателно в София тези дни, за да се провери дали теоретичния зачот е резонно да бъде полаган на съвременните устройства.

От автомобилната администрация увериха, че като цяло са готови за провеждане на електронни изпити. От действащите 903 учебни центъра, 626 са активирали паролите за достъп до системата и така или иначе провеждат вътрешни изпити по теория на компютър.

Като цяло идеята подкрепиха и автомобилните инструктори от Хасково. Обучителите по кормуване и теория са убедени, че и техния бранш трябва да е в крак със съвременните технологии, но за прилагане на таблет-практиката у нас все още е рано.

Според един от най-младите инструктори в региона Владимир Делчев, ако кандидат-шофьорът не е добре подготвен и не е чел Правилника за движение по пътищата усърдно, каквато и технология да му бъде предоставена за улеснение на самия изпит, ще се провали. Дори и да бъде въведено тотално тестуването на таблет, като алтернатива за курсистите, поне за известно време, трябва да остане и възможността който от тях желае да може да полага изпита и на хартия, смята още инструкторът от „Автоефект“ ООД. Той подкрепя твърденията си с факта, че в школите има и кандидат-шофьори на по-зряла възраст, които не са добре запознати с новите технологии. Освен това таблетите дори набрали скорост като разпространение напоследък, са все още непосилни като цена за мнозина и от по-младите, така че също са не дотам позната сфера. Владимир Делчев коментира още, че на какъвто и носител да положи изпита си, крайния добър резултат за един курсист ще е определящ от часовете му за подготовка зад волана и налягането над Правилника.

В момента шофьорските курсове в Хасково са сред тези на най-ниска цена в цялата страна. Те струват между 300-400 лв. за 31-н учебни часа-практика и кормуване. За сравнение - в Стара Загора за същите часове плащат между 550-600 лв. Заради по-ниските цени в Хасково, старозагорци масово се организирали и идвали буквално на групички да карат курсовете при нашенските инструктори. Според Владимир Делчев вероятността курсовете за шофьори да поскъпнат и в Хасково е голяма заради шоковото поскъпване на горивото през последните седмици. Според него цена от 450-500 лв. е нормалната за региона.

Мая Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини