От х:

Днес в x:

10 °C

Как таблетите и смартфоните влияят на развитието на децата

Сега, по време на пандемия, дебатът за ролята на прекараното от децата време пред екраните на смартфоните и таблетите е още по-разгорещен. От една страна, защото хлапетата са затворени по домовете и още по-често посягат към тях, а от друга - защото за по-големите и учебният процес протича дигитално.

Според проучване във Великобритания, 63% от децата на възраст от три до четири години са използвали таблет у дома през 2019 г. През 2013 те са били само 28%.

За да разберат как им влияе този факт, британски експерти проследяват развитието на 40 деца в продължение на две години и половина - от 12 месеца до три години и половина.

С помощта на техника за проследяване на погледа те установяват, че малките деца, които прекарват дълго време със смартфони и таблети в ръце, по-бързо отместват поглед към други обекти, когато им се появят в полезрението.

Освен това, те по-трудно успяват да не се разсейват в сравнение с връстниците си, които не използват такива устройства.

"Използването на смартфони и таблети от бебета и малки деца се увеличи бързо през последните години", каза авторът на проучването проф. Тим Смит, цитиран от Daily Mail. Той работи в центъра за мозъка и когнитивното развитие Бъркбек в университета на Лондон.

"Първите няколко години са ключови, за да се научи детето да контролира вниманието си и да пренебрегва разсейващи фактори, а тези ранни умения са важни за по-късните академични постижения", отбелязва той.

Това, което учените си поставят за цел оттук нататък, е да разберат как модерните технологии да се използват така, че да се извлича максимумът от тях, като се минимизират всякакви негативни последици.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини