От х:

Днес в x:

Анастас: Лилянова отрови Джоко с хапче в бирата

Анастас Симеонов в съда

„Лилянова сложи хапче в бирата му, това е причината за смъртта на Георги Канев“. Това гласи версията на обвинения в убийство Анастас Симеонов, която той разказал едва днес пред криминалистите. Това стана ясно в съдебната зала в късния следобед. Окръжните магистрати наложиха на Симеонов постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Ваня Лилянова е жената, с която Анастас Симеонов живеел на съпружески начала. Тя и 60-годишният Величко Петров са били съучастниците, с чиято помощ е бил изхвърлен в дерето край Пчелари трупът на Георги Канев Георгиев, известен с прозвището си Джоко. Тялото бе открито на 3 януари под моста на пътя между селата Маджари и Пчелари. Съдебният лекар д-р Христо Еленски обаче бил категоричен, че смъртта е настъпила доста по-рано. Така криминалистите стигнаха до Анастас Симеонов и фаталната новогодишна нощ.

Малко след настъпването на Новата година гостите в дома на Анастас си тръгват, той хваща такси и отива в дома на Джоко. Взема го и двамата се връщат със същото такси до къщата срещу читалище „Заря“, където живее Анастас.

Мъртвият мъж е открит сутринта на 1 януари от Лилянова. Симеонов обаче категорично й забранява да се обажда в полицията, защото е осъждан и веднага ще заподозрат него. По-късно двамата уговарят 60-годишния Величко Петров да им помогне да изхвърлят трупа, като му обясняват, че е починал след препиване. Тримата изхвърлят тялото от моста, след което се заемат с унищожаване на следите. Две черги, част от дамаската на колата, дрехи, други вещи, свързани с престъплението, са изгорени в Книжовник. За целта купили туба с бензин от близка бензиностанция. Служителят в нея е открит и разпитан от криминалистите.

В днешното съдебно заседание обаче не бе представена съдебно-медицинската експертиза, поради заболяване на д-р Христо Еленски. В нея би трябвало да се посочи точната причина за настъпването на смъртта, както и предполагаемото време. Това бе признато от прокурора Георги Гешев. По думите му обаче обаче има достатъчно доказателства, които недвусмислено посочват Анастас Симеонов като автор на престъплението.

На противното мнение бе адвокатът на Анастас Димо Стоянов. Юристът попита защо не е проверена версията на клиента му за хапчето в бирата. Според защитата е напълно възможно смъртта да е настъпила вследствие на някакво силно лекарство, а тежките травми – счупване на гръбначния стълб, фрактурите по лицето и главата, да са в резултат от падането на тялото от моста.

Самият Анастас пък потвърди версията си пред съда, като добави, че доскорошната му спътница в живота неведнъж е правила това с хапчето в питието, за да обира упоените мъже.

„Това може да се провери. Знам имена и адреси. Например с мъж от Горски извор, когото тя обра, след като го упои с хапче. Лилянова ме повика да я взема оттам. Когато отидох, видях мъжа, Недялко се казва, да лежи посинял и да бере душа, а тя му вадеше езика, за да не се задуши“, разказа Анастас.

Съдът обаче кредитира тезата на прокурора Георги Гешев. Според магистратите доказателствата на този етап обосновават в достатъчна степен предположението, че именно Анастас е убил Джоко. Ако повдигнатото му обвинение бъде доказано в съдебния процес, той е застрашен от присъда между 15 и 20 години, доживотен затвор, или дори до живот без замяна. „Освен това обвиняемият има четири присъди зад гърба си, две от които – ефективни“, отбеляза в мотивите си съдът.

Днешното решение на окръжните магистрати може да бъде обжалвано пред апелативния съд в Пловдив.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини