От х:

Днес в x:

Удължават срока за здравните осигуровки на безработните

Всички осигурителни декларации ще се подават до едно и също число на месеца

Самоосигуряващите се безработни, които не получават обезщетение от бюрото по труда ще имат по-дълъг срок да внесат своя данък здраве, съобщават от данъчното. Вместо до 10-то число на месеца следващ този, за който се отнасят, осигуровките трябва да се превеждат в хазната до 25-то число. Например, осигуровките за януари, следва да бъдат платени до 25-ти февруари. Размерът на една вноска на самоосигуряващ се безработен остава непроменен-16.80 лв. При неплатени повече от три вноски, здравните права на лицето се прекъсват.

Промяната е заради уеднаквяването на сроковете за подаване на всички видове осигурителни декларации. Досега те имаха различни крайни дати и понякога се налагаше едно лице по няколко пъти да навестява НАП, коментираха данъчните. 

От НАП в Хасково напомнят още, че всички лица, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски подават в офиса на администрацията според своя постоянен адрес декларация – Образец 7. Тя се подава също в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга в интернет-страницата на НАП. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП пък могат да бъдат изчислени автоматично дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини