От х:

Днес в x:

Пшеницата поевтинява, хлябът не

Насъщният може само да поскъпва, независимо колко поевтинява пшеницата

Хлябът няма да поскъпва през новата година въпреки че брашното тип 500 е поскъпнало с повече от 20% през 2012-та година, съобщиха хасковски производители. Нещо повече, ако се следва пазарната логика, трябва да се очаква поевтиняване на насъщния. „ На борсата във Франция, пшеницата се търгува по 250 евро на тон. За седмица поевтиня с 30 евро и продължава“ каза за Haskovo.net хасковският мелничар Пильо Пилев. Брашното в България обаче остава заковано на 720 лв, което формира и цената на насъщния-1 лв за самун. 

Според Тодю Тодев, директор на най-големият производител на хляб в региона, хасковският хлебозавод, поевтиняване няма как да се случи, заради прекомерните цени които искат родните зърнопроизводители. „Поискаха ми 500 лв за тон пшеница. Без ДДС. Няма да им платя 600 лв за тон, пък каквото ще да става“ закани се Тодев. Според него, ако хлябът се правеше от само българска пшеница, брашното щеше да е 800 лв за тон, а хлябът по скъп. До 3-4 месеца обаче въобще няма да се мисли за цената на хляба в която и да е от двете посоки, заяви Тодев. 

Именно политика на хасковският хлебозавод определя и цената в региона. През миналата година, Хлебозавод АД Хасково свали на няколко пъти цените, а хлябът достигна направо невероятните 60 стотинки. Щат не щат, частниците също поевтиняха, въпреки че по думите им, работили на загуба-при това голяма. Хлебозаводът върна самунът на един лев при поредното поскъпване на тока, защото то било най-фрапиращо в нощната енергия, а хлебозаводите работят именно нощем.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини