От х:

Днес в x:

Последователите на Спасителя честват най-светлия си празник

Днес последователите на Спасителя на човечеството Исус Христос отбелязват най-светлия си празник-раждането Му. Рождество Христово, наричано още Коледа, Божик или Божич е най-тачения празник в целия християнски свят независимо от отделните течения в религията. Православните християни почитат Коледа наравно с Великден, докато за католическите и протестантските страни, Рождество е най-големия празник. За отбелязване е, че датата се почита, дори и да не се празнува, и от мюсюлманите. Исус е признат от Исляма като един от пратениците на Бог.

Коледа се отбелязва на 25 декември (по григорианския и новоюлианския календар), на 6 януари от арменската църква, и на 7 януари по така наречения нов стил. След падането на комунизма, Коледа става официален празник в България с решение на 9-ото Народно събрание от 28 март 1990 г.[

Според Евангелието раждането на синът Божи е станало в град Витлеем, провинция Юдея на Римската империя. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възстановяването на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички надежди на юдеите се устремили към идващия Месия.

В мига на рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда.

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само мъже, предимно ергени. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

Коледарите се събират на следващият ден, за да разпределят краваите. Всеки взема кравая на своята любима. Ако някоя мома е харесвана от повече ергени, нейният кравай се разиграва на търг. Събраните от продуктите пари се предоставят на църквата или на училището.

Честит празник на всички от екипа на Haskovo.net!

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини