От х:

Днес в x:

„Добро утро, Енвер ходжа… Лека нощ, Енвер ходжа”

Мария Василева

Сигурно много от вас си спомнят историята с Енвер ходжа и албанската телевизия, която звучи повече като виц. Когато водещата на националната телевизия всеки ден поздравявала лично албанския соцдиктатор, защото само той имал телевизор.

”Добро утро, Енвер ходжа... Лека нощ, Енвер ходжа...”

Днес Общинският съвет в Хасково ме върна в тези времена. Местният законодател досущ като албанския диктатор отсече: малко ни гледат и чуват, кметът да направи телевизия.

И радио… И вестник, и още нещо - полакоми се жаден за медийна слава общински съветник.

Официалните аргументи, с които днес бе зачената бъдещата кметска медийна групировка, звучат изтъркано и фалшиво - хората били информирани манипулативно, едностранчиво, некоректно и избирателно за работата на общинарите.

В Хасково в момента има две телевизии, две радиостанции, два вестника и… да кажем три-четири истински новинарски сайта. Доста медии за един град, който се топи. Всеки ден те бълват новини. Не защото има толкова много новини, а понеже трябва да пълнят емисии, ефирно време, страници. А новините от Община Хасково са част от информационния поток. Но работата на Общинския съвет и администрацията не била представяна коректно.

Моля? Кой го определя: институцията или аудиторията? Ако на председателя на Общинския съвет в Хасково му се вижда постно и недотам обективно това, което излиза в медиите за работата на институцията, в която се помещава кабинетът му, нека за един ден стане пазач на Общината. Сам ще се увери, че сградата е по-добре охранявана и от Пентагона.

Достъпът на хората до общинските чиновници е абсолютно невъзможен. А до кмета да не говорим. Той дори няма приемен ден и всеки човек, пожелал среща с него, си остава с желанието. Така че достъпът на хората до информация е отрязан още на входа на Общината, от самите общинари.

Защо не промените режима на достъп до канцеларииите Ви, г-н Председател? Вкарването на камери в кабинетите няма да направи управлението по-прозрачно. Или идеята е, че като не могат да ви стигнат, хората поне да ви виждат. Та да не ви забравят, че на следващите избори пак ще сте в някоя листа.

Но вместо да се отворите към хората, вие творите глупости, които обличате в общински решения. Създавате си послушковци. Сякаш се свършиха... Вече си представям първата новинарска емисия - тв-реалити: „На кмета му се приискало да се похвали, че си е бутнал сам курника в задния двор на къщата на брега на язовира, защото бил незаконен, и хоп - камера... работи... „Предаваме пряко от задния двор на кмета”... Ама ние това май вече сме го гледали… Значи и сега има медии, които с удоволствие се предоставят изцяло и безусловно в полза на властта. Толкова си интимничат с общинарите, че чак заприличват на евтини проститутки, които правят свирки не за пари, а за кеф.

Сега ни очаква нещо такова, ама във вариант 3 в 1. Тотален управленски оргазъм! Като на Берлускони, ама в хасковски вариант. Човека (Силвио – б.р.) обаче го разследват за похотливостта му. А хасковската журналистика безнаказано ще практикува платена любов. То и сега свиркаджии много, ама тогава... ще е направо бардак.

И понеже нещо винаги може да се обърка, като например хората все пак да не са фенове на общинската медийна групировка и в един момент, не дай си Боже, излъчването и облъчването да не постигнат необходимия ефект, тогава? Замислял ли се е някой канцеларски плъх, че медите може и да подчиниш, ама аудиторията - не . И какво остана тогава - като при Бай Тошо, кметът да си купи един дирижабъл и оттам да хвърля всекидневно листовки с правилните новини. Те като ни се търкалят всеки ден в краката, щем не щем, ще ги четем. Или пък да наеме една циркаджийска кола и - с мегафона по улиците - да разтръбява правилните новини. И за да е сигурно, че онези - лошите медии, които сега толкова пречат на властта да си изпраща верните послания до хората- да ги затрие. Всички до една - под леда.

Годината е 2012, май някой наистина си мисли, че светът ще свърши след броени дни…

На мен всъщност най-малко ми пука от бъдещия общински медиен комплот. Но съм бясна, че някой крие личните си цели зад паравана на обществения интерес.

”Събудете се….. Енвер ходжа”...

Б.ред. Автор на този текст е Мария Василева, кореспондент на bTV за Хасково. Материалът е на стената й във Фейсбук, публикуваме го в Haskovo.net с нейно разрешение.

Радваме се на всяка честна позиция, изразена смело в публичното пространство. Haskovo.net, разбира се, също има мнение по темата, приближаващо се до позицията на колежката. Публикуваме нейния материал, тъй като тя, както и медията bTV, трудно биха били упрекнати в пристрастност по проблем от местно значение.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини