От х:

Днес в x:

Росен от БГ Коледа боготвори Стоичков

Росен /вляво/ е щастлив сред съучениците си

Той е зеленоок чаровник, държи да е винаги с модерна прическа, обича да рита топка и боготвори Христо Стоичков. Казва, че един ден иска да стане известен футболист като идола си. Росен Георгиев е на 8 години и като всички свои връстници вече е написал писмо до Дядо Коледа. Молбата му е да му донесе екип на любимия отбор ЦСКА и футболна топка, с каквато ритат по мачовете професионалните играчи.

Макар че не му е позволено да тича много, заради заболяването което има, третокласникът от училище „Васил Левски“ в с. Книжовник, всяка свободна минута е след топката. Живее в с. Маслиново заедно с майка си Мими и двете си сестри. Казва, че е много щастлив, че си има голямо семейство.

Росен е едно от децата на Българската Коледа. От 2009-та година той получава чрез благотворителната президентска инициатива жизненонеобходимото му лекарство „Сандимун неорал“. Момчето страда от “нефрозен синдром“ с „Кортикова форма на зависимост“. Разболява се когато е едва на година и половина. Отначало всички мислели, че Росенчо пълнее, защото се храни добре, разказва майка му Мими. След преглед в хасковската болница обаче идва и съмнението за тежката диагноза. Следващите две години малчото и майка му прекарват почти целите в детското отделение на ВМИ Пловдив. Въпреки вниманието и продължителното лечение, подобрение в здравословното състояние на Росен почти няма.

Лъчът надежда идва едва след като детето постъпва при специалистът по детска нефрология и хемодиализа доц. д-р Маруся Лилова в болница „Токуда“. За сравнително рядкото заболяване на малкия Росен, тя предписва лечение с медикамента „ Сандимун неорал“. Илачът обаче струва близо 500 лв. за два месеца. Година-две майката на Росен издаянва със събирането на средствата за купуването на лекарството, което не е в листата на Здравната каса. Не може да работи, защото освен за Росен, който е поставен на специална диета, тя се грижи и за другите си две деца сама. Всичките доходи на четиричленното семейство са 179 лв. от пенсия по болест на Росен, 70-те лева детски, които майка му взима за него с телковото решение и месечната надбавка за двете сестрички на момчето.Получават и еднократна помощ от социалната служба в Хасково от 150 лв. Средствата им стигат едва за купуването на лекарството на Росен. Освен това на всеки два месеца трябват и по около 100 лв за пътуванията на майката и сина до София за контролни прегледи и изследвания. Мими заборчнява до шия към съседи, роднини и кого ли не.„Изпаднах в паника. Вече нямаше откъде да взема пари за лечението на Росен. Бях натрупала и много заеми. Заради липсата на средства спрях да му давам лекарствата. Казах си: Ако живее, ще е от Господ“.

Скоро обаче състоянието на Росен се влошава и семейството му търси отново помощта на д-р Лилова. Доцентката съветва майката Мими да потърси решение на проблема с финансирането за лекарството на Росен чрез президентството. „Малко се смутих се, че трябва да отида при Президента, но нямах друг избор.“ Така Мими успява да включи Росен в Българската Коледа за първи път преди три години години. Сега Росен се чувства много добре и почти всеки ден ходи на училище. Когато пък е неразположен и си остане у дома, компания му правят сестрите му. По-голямата Наташа рисува с него, за да го разсее, а мъничката -три годишната Преслава му носи тайно забранените заради диетата, но пък любими кренвирши. Момиченцето дава и лекарствата на батко си, само и само да се почувства по-добре, разказва майката Мими.

“Колкото и да ни е трудно заради болестта на Росен, най-хубавото е, че всъщност имам три прекрасни деца, които много се обичат. Затова съм много щастлива и вярвам, че ще се справим с всичко, което ни предстои“, казва през сълзи развълнуваната майка. Сега пред нея и семейството й предстои ново изпитание. Трябва да съберат около 1000 лв. Сумата е необходима, защото по мнението на д-р Лилова, ще трябва да бъде направена биопсия на Росен, за да се види в какво състояние е той 6 години след заболяването си. Преди това обаче ще трябва да му бъде направена операция по изваждането на сливиците, която ще струва около 600 лв. Необходими са средства и за пътуването на майката и момчето до София. "Парите на са чак толкова много, но за самотна майка с три деца са почти невъзможни за събиране", казва Мими. Майка и син имат една мечта-всичко да приключи на добрия край. Казват, че само вярата в това им връща усмивките.

И докато майката се бори за живота на детето си, Росен расте и е сред любимците на съучениците си. Въпреки, че заради влошаването на състоянието си понякога изпуска учебните занятия, той ходи с мерак на училище. Когато е добре дори е доста палав, разказва учителката му Тонка Добрева. Обича да си хапва кренвирши" Леки" и казва, че може да изяде един килограм от тях. Любимо му е и киселото мляко " Конуш", от което понякога опустошва по четири кофички на ден. Затова и всички се шегуват с него, че е готов за рекламно лица на двете марки.

М. Манолова

Чаровникът позира заедно с майка си Мими и кака си Наташа
Голямата мечта на Росен е един ден да стане известен футболист като идола си Христо Стоичков
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини