От х:

Днес в x:

Отстреляха 50 килограмова вълчица-стръвница

Вълкът от Сеноклас/ 10.2010/. Подобен по размери звяр бе отстрелян в събота край Устрем

Ловната дружинка от тополовградското село Устрем отстреля 50 килограмова вълчица, част от глутница отговорна за смъртта на много домашни животни в тополовградско. Звярът е бил вдигнат при пусия на диво прасе между селата Мрамор и Устрем. Докато стаените ловци стискали потните чифтета в очакване на подгонено диво прасе, внезапно видели 4 вълка, които изскочили от шубраците. Всъщност, кучетата лаели именно тях, а не бленуваната свиня. При вида на хищниците, последвал залпов огън с бренекета. Най-точен бил мерника на Стефан Димитров Стефанов, който проснал водача на глутницата-50 килограмовата вълчица. Останалите вълци се измъкнали. 

По мнението на председателят на устремската ловна дружинка, вълците в техния край били повече от всяко друго място в страната, при това били настървени да налита на домашни животни. „Само между Устрем, Мрамор и Планиново има поне 20-25 звяра“ преброи Гошо Митрев. Местните ловци били инструктирани да стрелят на месо, видят ли някой от тях. От началото на зимния сезон досега, не по-малко от 3 овце и едно теле били сдавени от вълци. Именно на тяхното присъствие се отдава и намаления лов на диви прасета. Шопарите бягали през глава в други райони, където „белите зъби“ не били толкова многобройни и свирепи. 

Доскоро отстрелът на вълк се награждаваше със 100 лв. От две години обаче държавата не дава пукнат лев за гръмването на хищник и ловците си пестяха патроните. Резултатът е че популацията на вълците рязко скочи в почти всички общини на областта.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини