От х:

Днес в x:

7 °C

Маймуни и вълци създават съюз, напомнящ опитомяването от хората

Учени с удивление откриха в пасищата на Етиопия невероятен пример за междувидово сътрудничество. Етиопски вълци се разхождат сред стада от маймуни гелада, които се очаква да избягат от хищниците. Но изглежда, маймуните понасят присъствието на вълците и не се плашат от тях. Вълците, от друга страна, пренебрегват геладите като потенциална плячка, предпочитайки да останат в стадото, защото така хващат повече гризачи.

Тази странна връзка наподобява древното опитомяване на кучетата или котките от хората, твърдят някои изследователи.

Живей и остави другите да живеят

Маймуните гелада (Theropithecus gelada) напомнят много на бабуините. Тези примати живеят в малки семейства, но могат да образуват и огромни общности, състоящи се от стотици индивиди. Те живеят мирно дори в най-многобройни формации - сравнително рядко постижение в дивата природа на Африка.

Менюто на геладите се състои от 90% трева. По същество, те са единствените живи примати, които се изхранват почти изцяло с растителна храна.

Докато приматите в огромните си стада предъвкват трева в продължение на часове, умният (и застрашен) етиопски вълк (Canis Simensis) се смесва с геладите. Обикновено вълците потичват на зиг-заг около маймуните, когато усетят наблизо плячка, внимавайки да не стряскат стадото.

В новото проучване изследователите от колежа в Дартмут наблюдават динамиката между тези два вида. Те заключават, че етиопският вълк не се интересува от геладите като плячка, въпреки че без проблем ловуват млади овце и кози. Маймуните изглежда знаят това, тъй като не изглеждат уплашени от присъствието на хищниците.

Но защо?

Следвайки етиопските вълци в продължение на 17 дни, биолозите установяват, че тези индивиди, които ловуват гризачи в стадо гелада, успяват в 67% от случаите, в сравнение със само 25%, когато се разхождат сами.

Констатациите са докладвани в Journal of Mammalogy.

"За етиопските вълци близостта до геладите като тревопасни коменсали* може да е адаптивна стратегия за повишаване на успеха при храненето. Новата динамика, документирана тук, хвърля светлина върху екологичните обстоятелства, които допринасят за стабилността на смесените групи хищници и потенциална плячка", пишат авторите на новото проучване.

*Коменсализмът е междувидово партньорство, при което единият вид има полза, а другият вид реално не е засегнат, нито положително, нито отрицателно.

Засега не е ясно защо ловът на вълците е по-успешен в стадото на геладите.

Възможно е енергичната паша на маймуните да кара гризачите да излизат от дупките си. Според друга хипотеза маймуните може да осигуряват прикритие на вълците, разсейвайки гризачите.

Етиопският вълк, наричан също като "ky kebero", което означава червен чакал, е един от най-редките и най-застрашени от всички представители на семейство Canidae. Кредит: Wikimedia Commons.

Понякога може вълк да атакува бебе маймуна гелада. По време на един такъв случай другите маймуни в стадото бързо нападат вълка, принуждавайки го да пусне бебето. След като вълкът е пропъден и никога повече не е допуснат в стадото. Другите хищници изглежда много добре разбират тези взаимоотношения и ще се съпротивляват на изкушението да уловят лесно млада гелада в заради повече изгоди в дългосрочен план.

Изследователите предполагат, че етиопският вълк може да се присъединява и към общности от други видове, като говеда, за да лови повече гризачи. Възможно е и други видове хищници да правят нещо подобно.

Интересното е, че постепенната толерантност между двата вида е много подобна на процеса на опитомяване, извършен от хората за кучетата. Първите вълци са опитомени от хората преди около 40 000 - 11000 години, но как точно е станало това е неясно. Според една хипотеза, вълците са започнали да се навъртат около хората заради остатъците месо след всеки голям лов. Постепенно двата вида все повече свикват един с друг. По-късно вълците може би са помагали на хората при лова, укрепвайки връзката помежду им.

Може ли същото да се случи и в пасищата на Етиопия? Дали след няколко хиляди години геладите ще имат вълци за домашни любимци? Това би било доста впечатляващо, но малко вероятно. Маймуните изглежда не извличат полза от толерирането на вълците, а без двупосочен обмен на ползи между двата вида, опитомяването вероятно няма да се случи.

Нещо повече, етиопският вълк може да изчезне скоро, без да има достатъчно време за опитомяване. Според оценките на изследователите в дивата природа има само 450 възрастни етиопски вълци. Продължителната загуба на местообитания заради високопланинското земеделие представлява основната текуща заплаха за етиопския вълк.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
28 фев 2021
Последни новини