От х:

Днес в x:

Защо влюбените наистина са "загубени"

Със сигурност сте чували малко грубия израз „Или е влюбен, или загубен“. Знаете как да го разтълкувате – в случая влюбеният човек е приравняван на човек без ум. Ако доскоро това беше просто народна мъдрост, сега вече твърдението е научно доказано. Нова технология за сканиране предостави възможност на невролозите да надникнат в мозъка на влюбените и да установят, че те действително не ползват рационално ума си.

Забелязали сме, че често влюбените хора извършват ирационални постъпки, които, от гледна точка на здравия разум, се оказват съвсем безсмислени. Сега учените имат обяснение на този факт.

Новата технология за сканиране разкри пред невролозите невероятните събития, случващи се в мозъка на човек, докато той е влюбен. Експертите проследили химическите промени, които се случват там, и открили онези участъци от мозъка, които се активират по време на влюбване и влюбеност. И по-важното – те дефинирали и тези зони от мозъка, които стават съвършено неактивни по време на този романтичен период от живота на хората. Оказало се, че това са участъците, които иначе имат отношение към възникването на чувства на безпокойство и нестабилно поведение.

Учените установили, че т. нар. фронтален кортекс, който отговаря за вземането на решения, се изключва, когато човек се влюбва.

Ядрено-магнитен резонанс показва, че тази деактивация става дори тогава, когато влюбеният види фотографията на този, когото обожава. Сканирането на мозъка показало още, че областите от мозъка, отговарящи за страховете и отрицателните емоции, също се деактивират. Точно това обяснява защо влюбените се чувстват щастливи и не се страхуват от евентуални възможни негативни събития.

Тестовете показали, че приемът на наркотици, като кокаин например, оказва същото влияние върху нивата на допамин в мозъка, каквото оказва и влюбването.

В допълнение учените обясняват такива „странични ефекти“ на влюбването, като сърцебиене и потене, с повишаването на нивата на адреналин. Същият хормон обаче се отделя и при чувство на страх, коментират специалистите.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини