От х:

Днес в x:

Дребният бизнес се страхува от износ

Малкият и среденият бизнес от хасковски регион е конкурентен на външните пазари, но се страхува от клопките, които крие експорта.

Това стана ясно още в началото на семинара на тема “Готова ли е вашата фирма да осъществява износ?“. Форумът е част от обучителните курсове, които се провеждат в най-големите градове на страната от Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия с финансиране от Европейския съюз.

На форума в Хасково, някои от представителите на малките предприятия от различнни браншове в региона, заявиха кетегорично, че все още не са усвоили механизмите за водене на преговори и сключването надоговори с партньори извън граница. „Не смеем, защото още се страхуваме да не бъдем излъгани“, споделиха фирмите.

„Подготовката на фирмите за осъществяването на износ сред основните стъпки, които трябва да бъдат усвоени преди експорта“, обясни лекторът на семинара Силвия Кирова. Асистентът в катедра “Международни икономически отношения и бизнес„ към УНСС е категорична, че познаването на рисковете, които съществуват при износа, всъщност сваля до минимум попадането на фирмата-износител на нелоялен клиент.

Според експерта, много от малките и средни фирми у нас пренебрегват застраховането заради допълнителните разходи, които трябва да направят. Това обаче е една от рисковите стъпки от тяхна страна. Сред основните защитни механизми от нелоялни киенти на външния пазар, е проучването на пазара и най-подходящия партньор в дадения бранш. Освен това е необходима добра осведоменост относно технологията на външнотърговската сделка от запитването и офертата до доставката на стоките.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини