От х:

Днес в x:

Отрязаха 1300 за топло, ментят с имоти и пари

Хиляди бяха орязани с помощите

1297 души бяха отрязани за отоплителни помощи за зимния сезон, заради по-високи от допустимите доходи или сделки с имоти през последните 5 години. Хасковските социални обработват последните 168 молби, преди да дадат окончателната бройка. И така обаче процентът на отказаните е изключително голям. Общо 3514 души кандидатстваха за 328-те лева помощ от държавата. Повече от 1/3 обаче се оказаха неотговарящи на условията, което е значително повече в сравнение с минали години.

Хасковлии се провалят най-вече в изискването да нямат продажби или дарения на движима и недвижима собственост през последните 5 години. Ако имат такава сделка, то тя трябва да е с материален интерес ДО 3900 лв и да бъде надлежно декларирана. За продажби с получени суми над тази граница, както и за дарения, срокът е твърдо 5 години.

Помощта за „топло“ се дава в пари, като се превежда по банков път на два транша. Кандидатът сам решава какво да плаща с тези 328 лв-ток или твърдо гориво. Има и вариант да се сдобие с дървата чрез търговец. Тогава отива при него с одобрената молба, търговецът доставя твърдото гориво, а после социалните му осребряват сумата. От 2 300 одобрени в хасковско, нито един не е предпочел този вариант. Всички избират да си вземат парите в кеш.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини