От х:

Днес в x:

Хиляди посрещнаха мощите на светите Йоаким и Анна

Пловдивският митрополит Николай донесе мощите на Светците Йоаким и Анна в Димитровград в навечерието на храмовия празник на града

Тържествен камбанен звън оповести тази вечер пристигането на мощите на Светите Йоаким и Анна в Димитровград. В навечерието на големия християнски празник Димитровден, мощите на родителите на Св. Богородица в града донесе лично Пловдивският митрополит Николай.

Хиляди миряни и свещеници от цялата хасковска духовна епархия дойдоха на централния градски площад, пред общинската администрация, за да приветстват и се поклонят пред иконата с вградените мощи. По пътя към сцената, където мощите бяха осветени, дядо Николай ги пренесе върху килим от цветя, които малки деца сипеха под краката му.

След Пловдив и Смолян, Димитровград е третото населено място в България, където мощите на светците идват за поклонение. Те бяха съпроводени до храма „Св.Димитър”, където ще останат до неделя, от литийно шествие.

Преди то да потегли, обаче, се състоя и тържествената церемония по връчването на званието „Почетен гражданин на Димитровград” на иконом Георги Тодев, който е храмовия свещеник на димитровградската обител, а от скоро и архиерейски наместник на Хасковска духовна околия.

В присъствието на високите духовни сановници, областния управител на Хасково Ирена Узунова и кмета на Димитровград Иво Димов, почетния знак на града отец Георги получи от председателя на местния общински съвет Стефан Димитров. Развалнуван, той благодари за честта да поднесе почетната титла на отец Георги и се обърна емоционално към събралото се мнозинство с думите: Отец Георги е човек, който дълги години се бори и доказва, че в България има православие и че то трябва да възпитава. С примера си той показва и на нас политиците, че трябва да имаме една цел и тя е просперитета на хората.

След гражданската цремония мощите към храма бяха последвани от миряните.

Специално да съпроводят реликвите бяха дошли и гвардейците от Първи ученически гвардейски отряд от Кърджали, които пристигнаха заедно с отец Петър Гарена.

М.Манолова

Хиляди миряни от хасковска и кърджалийска област дойдоха да се поклонят пред реликвите
Почетния знак на Димитровград отец Георги получи от председателя на ОбС Стефан Димитров
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини