От х:

Днес в x:

2/3 от бебетата в Хасково - извънбрачни

65 процента от родените в Хасково деца са извънбрачни, информираха от регионалната статистика. От 2332 родени деца през 2011 година 1431 деца са на родители, които не са положили официалните брачни клетви. Макар 2012-та да не е завършила, индикациите са, че този процент ще се запази, дори увеличи. За сравнение - в страната извънбрачните деца са 53% от родените.

Само за последните 10 години броят на двойките живеещи без подпис в гражданското се е удвоил, а брачните двойки в хасковско са вече малцинство - едва 47%.

Това още не е погребален звън за българското семейство, успокояват експерти. Те посочват, че това може и да са извънбрачни деца, но повечето се отглеждат от двама души, които съжителстват на семейни начала, а децата са припознати от родителите.

Безбрачието не е характерно само за определено малцинство, а широко е застъпено и при българите. По конвенционалната им мъдрост - бракът е демоде. Подписът не променял нищо, така партньорите имали по-голяма свобода и прочие мисли от този род. В действителност, чисто юридически двете положения в семейството не са равнопоставени. Според юридическото издание „Правен свят“ България остава "една от малкото държави в Европа, която няма в семейния си закон правна регламентация на фактическото съпружеско съжителство". [9]

Твърденията за по-голяма свобода са смешни, защото и женените и неженените еднакво болезнено приемат изневярата, а всяка друга свобода подлежи на договаряне.

Прозаичната причина за съжителството без брак са парите. Дори и без цирковете в ресторанта, сватбата струва цифра - 104 лв в Съвета за да ви обявят за светско женени. 100 л.в в църквата, за да ви обявят за женени пред Бога /сумата е с включено видео и снимки/. Следва най-скъпият тоалет в женската история, на цена поне поне 500 лв. с аксесоарите и то без да се разпущате много. Роклята се облича само веднъж в живота, мъжкият костюм има шанс за бъдеща експлоатация. Стигането до ресторант, с водещи, диджеи/оркестър и храна за 100-на души помпа цифрата до поне 5 хил. Непосилни в условията на вихреща се от години криза.

Младите си спестяват тези разходи, а и бъдещите такива при евентуален развод, и си дават свобода да преценят подходящи ли са с партньора.

От тези аргументи най-много страдат децата и по-точно бъдещите. Двойките без брак раждат по-късно и по-малко деца. Затова и родилките в България намаляват - от 41 хиляди на 35 хиляди през последната година.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини