От х:

Днес в x:

Сушавата година удари и лютеницата

Джемал Терзи е изкарал качествена, но малко реколта заради рекордната суша

Сушата тази година удари и реколтата от традиционните за направата на домашната лютеница червени чушки, оплакаха се производителите. Продукцията е почти наполовина в сравнение с предишни есени, жалва са Джемал Терзи от с. Войводово.

Той и съпругата му имат 6 декара засадени със сорта “Куртовска капия“. Миналата година от декар извадили по тон продукция. Тази обаче едва берат по 400-500 килограма от декар. Освен засушаването, друга причина за немощната като количество реколта е по-късното засаждане, заради обилните валежи напролет. Коренчетата били сложени в земята чак към 10-ти юни, вместо в началото на май. Макар че чушките му са от най-хубавите в околността, купувачи почти няма. Цената за килограм стока върви според едрината - от 60 ст. до 80 ст.

„Като сложим чертата от вложеното и това, което ще изкараме накрая от търговията, тазгодишният ни труд ще излезе нещо като танто за кукуригу“, смята Джемал. Той дори не слага надника задето по цял ден стои край пътя и продава продукцията си.

Мъжът отбелязва и като тенденция, че все по-малко хора купуват големи количества чушки. Навремето идваха и вземаха с чувалите. Правеха лютеница на два - три пъти на есента. Сега немотията ни удари всички. За 2-3 лв. отиваш в магазина и си купуваш лютеница пълна с консерванти. Нито вкусът е същия като на домашната, нито го има онзи специфичен аромат от изпечения пипер на тенекията, казва земеделецът. Единственото му утешение обаче е прословутата рецепта, по която съпругата му прави червените чушки за мезе - само изпечени с олио, оцет и чесън. Ей така ги обичам и с малко сиренце отгоре, но да има на масата и 100-грамовка домашна грозданка, какво му трябва друго на човек!“, все пак отсича Джемал.

М. Манолова

Бусът на производителя стои от сутринта пълен с чувалите чушки за продан
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини