От х:

Днес в x:

Изтъргуваха "буболечка" за 380 лева

Красавецът Бъг обра точките на пазара в Черноочене

"Буболечка" беше продадена за 380 лв. на пазара в Черноочене. Баснословната на пръв поглед цена всъщност беше платена за 2-годишен коч със странното за характера и имиджа му име Бъг /от английски - буболечка/.

Животното беше изкарано за продан за предстоящия Курбан байрям. Седмица преди празника, на пазара покрай река Перперек, стопаните бяха довели най-хубавите си животни, нагиздени с червени панделки на рогата и герданчета от синец на вратовете.

Сред пазарджийската глъчка Бъг се открояваше пред  останалите екземпляри от вида си. Завитите му като за изложба рога и строгият поглед привличаха вниманието на купувачите. Зяпачите бяха много, защото сумата от 450 лв., която собственикът на животното търсеше, се оказа непосилна за повечето. Младият Мехмед и баща му Хазим Реджеб едвам удържаха Буболечка, докато мераклиите да се пазарят за него се суетяха наоколо.

Да влезе в полемика за цената и да се пробва да я намали, се престраши Рафет от Кърджали. След няколко минутен спор със собственика Мехмед и вариации, започващи от 360  лева, от купувача, през намаляване от първоначалната сума на 420 от продавача, в крайна сметка, двамата си стиснаха ръцете на 380 лв.

„Пазарлъкът е част от кефа, докато купуваш животното. Спорът за цената е традиция“, обясняваха по-възрастните хора от Черноочене. Цената на Бъг е толкова висока, защото само рогата му струват 100 лв., разясниха пък собствениците му. Роговете от животното впоследствие се слагат в къщата, за да носят късмет на домочадието.

Иначе  тази година на местния пазар едно животно се търгува по-евтино с около 10 лв. в сравнение с миналата. Коч не дотам красавец като Бъг, струва около 360-390 лв. първоначална цена. Шилетата, според килограмите между 45-55 кг., вървят по 180-220 лв. Козите са по-евтини - от 80 лв. до 120 лв. Пазарлъкът за двумесечно теленце стартира на 200 лв. Женско, отгледано за курбан се продава за 1000 лв. По груби сметки на купувачите от такова животна ще има около 150 кг. трупно месо.

В деня на курбан байряма животните ще бъдат ритуално заклани. Част от месото ще бъде разделено между фамилията, а друга - раздадена на по-бедните хора.

М. Манолова

Рафет от Кърджали се спазари за страхотния екземпляр
Две кротушки чакат купувачи край буса на стопанина си
животните се продават накичени с червени панделки, за да" хващат око" 
Заради недоимъка все по-често хората се обединяват, за да осигурят месо на трапезата за курбан байряма и да спазят традицията
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини