От х:

Днес в x:

400 000 турски тира годишно карат стоки през България за ЕС

400 000 турски тира ежегодно пресичат българската граница със стоки за Европейския съюз. Това стана ясно на срещата между хасковския бизнес и колегите им от турския град Узункюпрю. „ България е врата за Турция към останалите страни-членки на евросъюза. Голяма част от продуктите, които страната ни предлага на европазара минават през България“, каза координаторът на проекта „Насърчаване на сътрудничеството за развитие на селското стопанство в трансграничния регион: Хасково, България - Узункьопрю, Турция” Сефер Гюмюш в Хасково.

Според данните темповете на износ на стоки от България към Турция бележат огромен ръст от 45 % само за времето от 2010-та до 2011-та година. В евро сумата звучи 1,9 милиарда. В същото време с пет пъти увеличение бележи и импортът на стоки от Турция у нас. Като цяло външната търговия между двете съседни страни отчита огромен подем с реализирания 3 млр. долара стокообмен по между си. Очакванията са той да достигне до 10 млр.долара.

Анализът сочи още, че износът на Турция към България е по-скоро на стоки, които са ориентирани към крайния потребител. Нашият експорт към съседната държава пък е ориентиран към суровините, които са използват в турската индустрия. 27 % от медта и медните продукти, които съседите използват в производството си идват именно от България. Страната ни изнася за Турция и 37 на 100 от необработения цинк и 50 % от необработеното олово.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини