От х:

Днес в x:

В „Христо Ботев“ учат на турски език

В Караманци започнаха да изучават турски език

Две училища в региона от тази година ударно изучават турски език, като свободно избираем предмет. Куриозното е, че и двете носят имената на Христо Ботев- легендарния поет-революционер за освобождение на България от турско робство/присъствие, окупация и т.н./. Става дума за СОУ „Христо Ботев“ в село Караманци община Минерални Бани и основното училище със същото име в село Силен, общ. Стамбалово. 

В Силен изучаването на турски е традиция. Цели 5 групи, средно с по 20-тина деца, учат езика на южната ни съседка. От тази година към тях се присъединява СОУ-то в Караманци, където има сформирани още 3 групи. Необходимата предпоставка за група по СИП е наличието на поне 13 деца за всяка. 

Относителен проблем пред по-активното застъпване на майчин език в училище е липсата на преподаватели. Съгласно сегашният, а и бъдещият закон за училищното образование, майчиният език се изучава само като свободноизбираем предмет, по 3-4 часа седмично. 

Припомняме, че в началото на тази учебна година ДПС поиска гаранции в новия закон за училищното образование, че майчиният език ще се изучава поне по 4 часа седмично и ще бъде част от задължителната учебна програма. Искането засега не е прието от просветния министър Сергей Игнатов. 

Майчиният език, е един от само двата предмета/ заедно с хореографията/, чиято учебна програма се изготвя директно от министърът на образованието, а не както е по другите предмети-от училищните директори.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини