От х:

Днес в x:

Семейство от Източните Родопи води туристи по пътя на сиренето

Майката на собственика на фермата Минка Хускова демонстрира пред гостите как се дои мляко

Фамилия овцевъди от ивайловградското село Пелевун ще учи туристите как се прави сирене. Семейство Хускови са част от българско-холандския проект "Новото тракийско злато". Те спечелиха финансиране по Програмата за развитие на селските райони за туристическата атракция "Пътят на сиренето". Според идеята, с част от парите по проекта фамилията ще обзаведе къща за гости. Млади и стари от семейството ще приемат любопитните градски чеда, които искат да видят как прочутото българско сирене стига до трапезата им.

От 2004-та година Хускови стопанисват ферма със стадо от 280 овце майки. Преди година Мирослав Хусков спечели конкурс, обявен от "Зелени Балкани", с финансовата подкрепа на германската фондация EURONATUR за подпомагане на земеделци и животновъди, които развиват дейността си в райони с високо биологично разнообразие като защитените зони от НАТУРА 2000 и "Зелен Пояс". Екологичната им ферма вече отвори врати за посетителите, които могат да опитат и на място да си купят домашни мляко, сирене и масло.

Освен дегустация на популярните за  района гозби, от фамилията стягат и демонстрация на традиционни земеделски техники. Целта е в района на ивайловградско да бъде развит селския туризъм. Основният поминък на местното население е селското стопанство. Хората от пограничния район са предимно животновъди и тютюнопроизводители. Традиционно се отглежда и сусам, от който се произвежда сусамов тахан.

М. Манолова

Най-малкият член на фамилията- Калоян също ще помага в семейния бизнес
Кметът на Ивайловград Диана Овчарова и ръководителят на проекта" Новото Тракийско злато" Франк Зандеринк откриха заедно атракцията" Пътят на сиренето"
Фирмерът Мирослав показва традиционния метод за правене на сирене в ивайловградско
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини