От х:

Днес в x:

Минус 12 000 ученици. Водата поскъпва отново. Преглед на регионалния печат.

"Минус 12 000 ученици в региона" съобщава "Новинар юг". С толкова са по-малко децата в сравнение с преди 10 години. Тогава са били около 36 хиляди, сега учениците са 24 хил. Основната причина за намалелия брой ученици е емиграцията в чужбина.

Статистическата алабалистика е по повод вчерашният първи учебен ден. В ролята на източник е Териториалното статистическо бюро.

"Гимназисти спряха в дърво на път за училище". Гимназисти поднесли на мокър асфалт по бул. Раковски и се забили в дърво, докато бързали за първия учебен ден. В характерния за сегашните менове отворен стил, шофьорът обяснил на присъстващите репортери, че преди това карал с 300 км в час и отсякъл две дървета по пътя си. За разлика от него обаче, репортерите са виждали такива работи и не си ги споменават дори на ум, че може и да се случат наяве.

"17-ти задръсти центъра на Хасково"-още по темата 1-ви учебен ден.

"Издъхна премазаната 81 годишна старица"-водещо на 3-та страница. Баба Пенка Джамбазова издъхна в болница в Димитровград след като лекарите се опитваха 9 часа да спасят живота и. Била прегазена от 27- годишен шофьор, но първоначалната диагноза била счупен крак, комоцио и избит зъб, но без опасност за живота. Трагедията с жената остана малко скрита, защото час и половина след нейната катастрофа стана кървавата драма на входа за Хасково. Двама младежи се забиха под тир, а единият издъхна на място.

"Водата в Хасково поскъпва наесен" съобщава в чело "Хасковска Марица". Поскъпването е направо символично, 5-6 стотинки, на фона на драстичния скок от 1-ви февруари тази година. Тогава водата скочи с 60 стотинки, до 2.90. По поредното искане за поскъпването на хасковската вода се очаква да се произнесе държавният регулатор ДКЕВР, до края на този месец. ТВърде вероятно е да одобри. Причината е обективна-поскъпналият от 1-ви юли ток. Затова поскъпва само помпената вода, като незасегната остава такса пречистване и каналната вода. По-скъпият ток няма как да бъде компенсиран, обяснява управителят на ВиК инж. Петко Стойчев. Традиционните месецни сметки за ток на водните са 420 хиляди лева, но последната фактура от EVN/ със скъпия ток/ набъбнала до 520 хиляди.

"Войводово с 5 годишна първокласничка", по темата първи учебен ден. Вероятно малката Тони от хасковското село е най-малкия първолак в региона. Обширна статия за първият учебен ден на страница 4-та. Според "Марица" първолаците в областта са 2204. Конкурентите им в "Новинар юг" ги изкарват 2304.

100-на деца - дреболия за далеч по сериозните проблеми, които занимават пресата.

"Зелето рекордно скъпо, 1.50 за кило"-водещо на страница 2-ра. Дефицитът на зеленчука бил заради сушата, скъпи били и доматите. Двата зарзавата са масово търсени за правене на консерви през зимата.

"Ел.табла с решетки срещу стикери". За да не се лепят некролози и реклами EVN оборудвали с решетки своите ел-табла.

"155 се борят за 15 места за митничари"-водещо на страница трета. Митницата обявила конкурс за 15 нови работни меса. От кандидатите за работа се иска да са поне бакалаври в икономическа специалност или технически науки, да имат отлични комуникационни умения, компютърна грамотност и пр. Чуждият език дава опция за увеличаване на заплатата, от което сигурно ще има нужда, щото предлаганата стартова е само 600 лв.

Вероятно бъдещите митничари трябва да имат и крилца, за да приличат по лесно на ангелчета.

Претенцията на Митницата за кадърни кадри обаче се сблъсква с реалното състояние на нещата. Цели 70 от първоначално кандидатиралите се мераклии за работата, отпаднали автоматично поради липса на образование. Така от 226 подали документи, в крайна сметка останали само 155. Има обаче и друга гледна точка-1/3 от кандидатите за работа подават документи, въпреки че дори нямат висше, а то е задължително изискване. Явно в съзнанието на хората китапът никога не е играл някаква роля за сладките държавни службички.

"7 г. затвор за контрабанда на 12.5 кг хероин" Присъдата е на турският гражданин Йозер Шенол след споразумение с прокуратурата. Шенол се призна за съпричастен към трафика на 12.5 кг хероин през България, вероятно за Западна Европа. Пратката бе спипана през октомври миналата година на турската граница, след щателна проверка на колата на Митко Томов. Той бил мулето, Шенол доставчикът, някой си Хасан Мурад от търговищко-организатор.

Другите двама освен Шенол не сключват сделка и делото за тях ще се гледа по общия ред. Вероятните присъди, за такъв тип престъпление са  15-20 години затвор.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини