От х:

Днес в x:

Нови къщи и фалшиви подписки посрещнаха Цветанов в Бисер

Цветанов и Мирослав Найденов настаняват новодомци

Първите 10 къщи за пострадалите от наводненията в село Бисер днес официално посрещнаха новодомците си. Вицепремиерът Цветан Цветанов връчи ключовете на семействата на Добри Желязков, Иван Василев, Въчко Въков, Петър Господинов, Маргарит Димитров, Анка Огнянова, Женя и Илиян Тодорови, Донка Тодорова, Елена Бакалова и Васил Васев. Техните къщи бяха срутени от придошлата вода в ранното утро на 6-ти февруари. „Пожелавам ви да забравите ужасът на онзи ден“ каза Цветанов и влезе в къщата на Васко Васев за да инспектира дома. Който бе изпипан от дограмата, до ламината по стаите. Къщата на бай Васко бе от типа Аврен А 4 с разгърната площ от 108 квадрата на етаж. За да се компенсира напълно големината на загубеният имот, бе добавен и втори етаж, който обаче е пригоден за сервизно помещение. Останалите типови къщи са с размери между 60 и 108 квадрата, в зависимост претърпените от стопаните щети. Къщите са построени само за 90 дни от благоевградската фирма „Балканстрой“. 

Общо 58 нови къщи трябва да се построят за Бисер. Втората десятка жилища е готова на 80 %, предстои поставянето само на покрива. Третата десетка е с налети основи. Тези 30 къщи са обещани за свършване и откриване до края на тази година. Останалите-през 2013-та. 

Всички новодомци благодариха със сълзи на очи на държавата. Никой от потърпевшите не повярвал на думите на премиера Борисов, че селото ще бъде възстановено и държавата ще им построи наново къщите. „Няма такава дума в речника с която да благодаря“ каза Иван Василев докато разплакан взимаше ключовете за новия си дом. 

Освен благодарни обаче, имаше и недоволни бисерчани. Доста от тях недоволстваха защо са построени първо къщите за точно тези 10-мата, а не на друг,и които били по-пострадали. Според кликата на недоволните-защото това са приближени на някой „големец“. Може би неволно, Цветанов наля масло в огъня на недоволството като прегърна Женя Тодорова и каза че нейната леля Елена Вутова е била нещатния кореспондент на БТВ, от който държавата разбрала за мащаба на бедствието. Елена Вутова бе дамата, която се включи директно в ефира на националната телевизия на 6-ти февруари и емоционално обяви, че селото потъва. 

Куриозът бе, че недоволството роди и фалшификат. Протестна подписка бе подготвена за връчване на вицепремиерът Цветанов. В нея имаше десетки имена и фамилии на бисерчани. При опита на репортерите да се срещнат лице в лице с недоволните се оказа, че половината въобще не знаят че са подписани и категорично отричат да са слагали парафа си под подобен документ. Нещо повече. Семейството на Тодор и Дора Коларови дори не знаят за идеята, камо ли да я подкрепят. По същия начин реагираха и подписаните Дима Кирилова, Зарко и Марияна Дамянови, Грозданка Иванова и др.  Така и не се намериха инициаторите на фалшивия документ.

Г.Христов

Новодомците посрещат вицепремиера с хляб и сол
Трогателно
Народно...
Със сълзи
Ключове за роднините на Елена Вутова, която първо изплака пред медиите за наводнението
Аврен А 4.108 квадрата застроена площ
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини