От х:

Днес в x:

Изключен от пенсионерски съюз прави нов, кметски

Изключеният от обединения съюз на пенсионерите в Хасково Илия Илиев учредява утре нов съюз. Това стана ясно на проведеното днес в читалище „Св. Климент Охридски“ събрание на хората от третата възраст. На него бе избран за председател Атанаска Митева, която бе лидер до изборите миналата година. 57-те делегати приеха и декларация, в която заклеймяват разединение на пенсионерите и създаването на нова, кметска организация.

Илия Илиев, който бе в листата на кметската „Коалиция за Хасково“, но напусна ОбС още на първото му заседание, бил изключен от редовете на съюза на 25 април. Причина за изхвърлянето му е няколкомесечна разправия между пенсионерите, чиято кратка хронология е следната:

Преди изборите Атанаска Митева отказала да се включи в листата на кмета. „Отказах му, защото не искам да съм във властта. Освен това аз имам леви убеждения, член съм на БКП от 1955 година и нямам място в неговата буржоазна листа“, обясни Атанаска Митева. Тя призна, че до изборите била сред твърдите привърженици на Георги Иванов, защото „е строител, аз също“.

След изборите тя подала оставка, като упълномощила заместника си Илия Илиев. Аргументите за оставката били, че ако тя е начело на организацията, няма да видят пукнат лев от общината. Но Илиев вземал решения без да уведомява Управителния съвет, сключвал договори (за наем за заведението „Шлагера“ до парк „Кенана“), вземал парите, по 200 лева месечно, без да ги отчита в съюзната каса. Членският внос на организациите от селата също не е отчетен в касата, заяви след събранието председателят на ревизионната комисия на съюза Мария Микова.

Междувременно Илия Илиев накарал членовете на управителния съвет да се подпишат на бял лист, като обяснил, че парафите му трябват за искане до кмета за отпускане на пари. По-късно обаче, по думите на Атанаска Митева, тези подписи били използвани за оформяне на фалшив протокол от събрание, проведено на 23 ноември, на което за председател на съюза бил избран Илия Илиев. „Всичките 7 членове на управителния съюз заявиха, че такова събрание не е имало, Илиев е фалшифицирал протокола. Затова днес подписаха декларация в този смисъл“, допълни Митева. За това деяние била сезирана и районната прокуратура, която образувала досъдебно производство по случая.

Илия Илиев бе открит за коментар на домашния си телефон си в Жълти бряг. „Една стотинка не съм взел“ категорично заяви той по повод обвиненията, че е злоупотребил със средства на съюза. По думите му за случая се води разследване, което щяло да докаже неговата невинност. Илиев потвърди, че утре от 10 часа в театъра ще се учреди нов съюз на пенсионерите. „Заповядайте, ще присъства кмета, ще бъдат и други личности“, допълни Илиев.

Управителят на „Шлагера“ потвърди пред Haskovo.net, че от изборите насам не е плащал наем на никого. От общината го предупредили да не плаща, докато не се изясни кое е легитимното ръководство на пенсионерите.

Тодор Кръшков

Атанаска Митева (вляво) и председателката на ревизионната комисия Мария Микова
Атанаска Митева - от привърженик на кмета до лют опонент
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини