От х:

Днес в x:

Двойки и немотия убиха мерака на хасковлии за висше

Все по-малко хасковлии гледат към висшето

Безпрецедентен отлив на мераклии за висше образование отчитат в хасковския кандидат-студентски център. След края на кампанията по прием на документи за кандидатстване във ВУЗ на 4-ти юли, се отчитат едва 890 подадени комплекти с документи/1440 м.г./ за близо 40 висши учебни заведения в България. От престижните ВУЗ-ове липсва само УНСС, но всички останали са на линия. И въпреки, че много университети улесниха до крайност приема, кандидатите са с близо 1/3 по-малко в сравнение с миналата година. 

На първо място, причините са в многото двойки на матурите. Въпреки че успехът на зрелостниците през 2012-та мръдна с 4 стотни нагоре, броят на двойките не е намалял-425 двойки на 2000 зрелостници! А „слаб“ по една от двете матури проваля дипломата за средно. Без диплома за средно пък няма кандидатстване във ВУЗ, дори и вече да си приет на база предварителни изпити, които почват от месец-два преди матурите. Другата причина за отлива е, че издръжката на студент стана скъпо удоволствие. 

890 комплекта с документи обаче не значи 890 души, защото много кандидат-студенти пробват късмета си на поне две места. В предишни години, дори желанията са били повече, но тъй като всяко подаване е свързано с такса от 50 до 150 лв, учениците и техните родители са се поограничили. 

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ отново е безспорният хит в кандидат-студентските предпочитания. Медицинският колеж в Хасково отново е масово предпочитан-1/3 от подалите документи за Тракийският университет в Стара Загора, всъщност искат да учат в колежа в Хасково. Стара Загора между другото е втората любима дестинация на кандидат-студентите. Поради 3 причини: евтино, хубаво и близко. От години ВУЗ-овете в Стара Загора набират все по-голяма популярност. Ръст има на мераклиите за технически университети, особено след като стана ясно че за тях може да се кандидатства само с матурата по БЕЛ. 

Все повече са мераклиите да учат във военни училища. 

Куриозно, продължава отливът от СУ „Климент Охридски“ въпреки че тази година Алма матер обяви безпрецедентно улесняване на приема си. Така например по основополагаща наука като Историята, през тази година можеше да се кандидатства с матура по западен език! „Разширяваме фунията на приема. Ще бъдем като Запад-с лесно влизане и трудно излизане“ каза за деня на историка проф. Искра Раева.

Зрелостниците явно не са се изкушили.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини