От х:

Днес в x:

Съдът отмени продажбата на училище „Христо Ботев“

Сградата на ОУ "Христо Ботев". Паметникът на патрона му бе преместен пред читалище "Заря"

Хасковският административен съд отмени продажбата на закритото основно училище „Христо Ботев“ в Хасково. Стартирането на процедурата бе гласувано на сесия на ОбС на 30 март. Решението на съветниците обаче бе спряно от областния управител и оспорено в съда.

Решението на ОбС бе в две части. С първата се преобразуваше собствеността на школото от публична

в частна общинска. С втората се стартираше процедурата за продажбата на имота, а определената първоначална цена бе 1 210 100 лева. За решението за продажбата гласуваха 28 от общо 41-те съветници, което прави квалифицирано мнозинство, изисквано от закона.

Областният управител Ирена Узунова обаче атакува това решение с аргумента, че не е доказана отпадналата необходимост от училищния имот. Законът за народната просвета закриля имотите на закритите школа и не разрешава ползването им за друго, освен за образователни или социални дейности. Според губернаторката обаче в решението на ОбС няма данни за такива намерения. Напротив – определя се цена и на практика се пристъпва към продажба.

Съдът възприема изцяло аргументите на областния управител. Според магистратите в решението не е обоснована промяната от публична в частна общинска собственост, а не са отчетени и изискванията на закона за народната просвета.

След като отменя акта за преобразуване на собствеността, логично следва и отмяна на продажбата на бившето училище, защото публичната общинска собственост не може да се продава.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок.

ОУ “Христо Ботев“ бе закрито със заповед на министъра на образованието през 2008 година. Дворът му е с площ 3020 квадратни метра. В имота се намира основната сграда – триетажна с площ 493 кв. м., както и две едноетажни постройки от 19 и от 15 квадрата.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини