От х:

Днес в x:

Седмокласниците бягат от местните гимназии. Преглед на регионалния печат

"880 чакат първо класиране за гимназии"-"Хасковска Марица". Децата които издържаха изпитите след 7-ми клас са 1267. Близо 1/3 не са проявили никакъв интерес към паралелките в местните гимназии и дори не са подали  документи за класиране. Това означава, че или ще останат в своите СОУ-та или, по-вероятното, ще се насочат към училища в други градове. В Хасково свободните места в профилираните и професионални гимназии са 1118. На 1267 деца изглеждаше, че приемът може да се изпълни, с редки изключения. При 880 деца обаче безвъзвратно остават незаети 238 свободни места, което цифром и словом са 13 паднали паралелки, при това сметнати на минимума от 18 ученици. Резултатите от първо класиране ще станат ясни във вторник  - 26-ти юни.

"Гласят Минко Ангелов за президент на "Хасково"-чело на вестника. Замкметът ще поеме футболния отбор, като ще замени досегашния президент Митко Ламбов. Вчера Ангелов и Коста Сарджев, шеф на "Екопрогрес" инспектираха как върви зачимяването на градския стадион на Ямача. Днес футболът ще иска пари от общинският бюджет за да го бъде във В група. Трябват около 70 бона субсидия от общината. Иначе общият бюджет на клуба е 239 хиляди лева. Точно колкото бе на баскетбола, чиято аналогична молба вече бе приета от местните парламентаристи. Разликата обаче е съществена. Футболът си намери 100 хиляди и ще намери още 50 хил от местния бизнес. Това анонсира досегашния президент Ламбов. Едва  ли с представител на местната власт начело, футболът ще се затрудни да намери още пари.

"144 лв за улавяне, ваксина и храна на куче". Първата реална схема за справяне с бездомните кучета бе измислена в Димитровград. Там са наели пловдивско общинско предприятие да улови, обезпаразити, ваксинира и кастрира кучетата. Това е временно решение до отварянето на кучешкия приют в града, което трябва да стане до края на тази година. Дотогава поне, ще бъдат сложени юзди върху популацията на бездомните кучета. Пък и кастрираните животни доказано са по-малко агресивни.

"Любимец иска 8 млн лева за ремонт на улици". Градчето кандидатства с 4 проекта за 8 млн лева по програмата за развитие на селските райони.

"Криво поле остана без поливна вода" водещо на трета страница. Според местните, защото язовира бил източен по време на наводненията. Според шефа на напоителни системи за района, Филип Шукаров от Стара Загора, защото в селото се краде вода на поразия или се полива без да се плаща, което си е почти същото.  За миналата година "Напоителни системи" имали загуби на вода от Криво Поле в размер на 12 хиляди лева. Заради което на Шукаров му разпоредили да не им пуска водата, докато селяните не си разчистят сметките. Той обаче на своя воля ще им отпусне малко кубици, дори и да го накажат. Въпреки всичко, практиката с кражбите трябва да спре, категоричен е началника.

"Санираме жилищни блокове на половин цена" водещо на стр. 2-ра. Никой обаче не казва каква е цената иначе 50 % по-малко звучи добре. Всъщност, санирането излиза между 6-8 хиляди на домакинство, в зависимост от квадратурата и това което трябва да се подменя. Това е само половината от стойността, другото го поема държавата. И въпреки всичко, няма много желаещи, макар че на представителите на МРРБ им пресъхва устата да обясняват колко пари ще спестим за отопление. Представители на министерството вчера бяха в Хасково за да разясняват ползата от санирането. Сякаш не я знаем.

"Кучетата с 3-дневен пансион за 144 лв" чело на "Новинар Юг". Тридневен, защото цялата процедура по улавяне, обезпаразитяване и кастриране на бездомните кучета отнема 3 дни. През това време, четириногите са на пълен пансион в пловдивското общинско предприятие "Зооветеринарен комплекс". Мерките се взимат от димитровградска община, където не искат да тръгнат по пътя на съседната хасковска. Тук, за последните няколко седмици бяха нахапани няколко жени и едно дете, а глутниците свободно кръстосват дори из центъра на града.

"Американки идват в Дружба". Баскетболният отбор, който създават  хирурга Георги Гелов и търговеца Станислав Станков, бе обещал да осигури чуждестранни състезателки за женската формация. Щяло да има две американки. В проекто бюджета на клуба за тях са заложени заплати от порядъка на 3 хил.лв месечно.

"Ламбов сдава на Ангелов "Хасково-2". За смяната на властта във футбола-от общински съветник в замкмет. Новината явно предизвиква възторг в екипа на вестника. "Нещо се случва с хасковския спорт...При това в положителна насока..."започва редакционният коментар посветен на темата. Изнесеното там е нагледен пример как могат да се навеждат фактите в услуга на тезата. Заради идеята, че видите ли има ренесанс на спорта в Хасково, са придърпани резултатите на Григор Димитров в тениса, макар че Гришо много отдавна дори не се сеща за Хасково, пък и няма вземане даване с родния си град. Поне в спорта. Баскетболът бил  възкръснал като "феникс", макар че този отбор още е на хартия и няма вкаран нито един кош. Хасково 2 пък още не е фалирал и даже е във В група.

Единственото реално постижение е световната титла по аеробика на 14 годишния Тихомир Братоев. Подобни инцидентни проблясъци в слабо популярни спортове е имало и преди, а прекаленото вглеждане в тях води до абсурда да се гордеем години наред със...силов трибой. Щото останали споротве няма или са в кома.

"Пиян син преби майка си" водещо на крими страницата. Пияният Дяко Танев пребил 70 годишната си майка. Женицата е настанена в хирургично отделение. Дяко иначе бил добър човек, но посягал към чашката. И правел това доста често.

"Върнаха полицейска щерка заради диплома", за приема на документи за ВУЗ, който се извършва в читалище "Заря"  Харманлийската  кандидат-студентка не можа да си подаде документите за ПУ, защото дипломата и още не  била готова  в нейното СОУ "Неофит Рилски". А наличието на оригинална дипломата е задължително условие за кандидатстване във ВУЗ. Забавени дипломи има в много школа от областта.

"Хасковско 11 по раждания". От 28 областти, хасковско е на престижното 11-то място по брой новородени, като изпреварва повечето от съседните си региони. До момента в местните  АГО-та били проплакали 783 деца. За сравнение, в Кърджали и Ямбол били 508 и 373.

Защо статистиката се нарича стъкмистика, говори следния факт - с тези числа сме в първата половина на страната по раждания, сиреч сме добре. В сравнение с миналата година обаче, новородените са драстично по малко. За 2011-та са родени 2232. За 6 месеца от 2012 - 783, което прави един огромен спад.

От години ражданията в региона драстично намаляват, но имало и начин да си представим, че сме много добре. Като акцентираме на това,  колко зле са другите.

Това бе по-интересното от местната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини