От х:

Днес в x:

Родители обвиняват „Климент“ в прием на първолаци с връзки

Веселина Паскова смята че е пренебрегната заради хора с връзки

Съмнителни критерии в приема на първолаците, скара родители и ръководството на ОУ „Климент Охридски“. Деца от прилежащите на школото квартали „Училищни“, „Каменни“ и „Воеводски“ са игнорирани в класирането на школото, макар че на теория отговарят на критериите за прием. Такъв е случаят с Преслав, синът на Веселина Паскова от улица „Зайчар“ 14 на кв. Каменни. 

Вместо отпадналото отдавна райониране, първолаците се приемат според това дали посещават най-близките до училището детски градини. Преслав е бил в детска градина №7, до метеостанцията, и по голяма част от връстниците му са приети в Климент. Не и той, заедно с още неколцина дечица от градината. На Преслав му е криво, защото догодина в училището ще учи най-добрия му приятел, както и съседчето, но не и той. Майка му пък се чуди:“баба ми, майка ми и аз сме учили в Климент. Какво е различното?“

Различното е, че наплива към училището се е увеличил драстично-147 кандидата при само 96 свободни места. Някой трябва да отпадне. 

Все ще има недоволни, каза директорът Гинка Райчева, потърсена за коментар. Тя се позова на комисия, която определя критериите за прием на децата. Те са изрични и степенувани по важност: 

1. Братче или сестриче, което да учи в „Климент“,

2. Родител, който да работи в „Климент“

3. Родител/и/, които работят в системата на образованието.

4. Да са посещавали следните детски градини- ЦДГ №2 „Незабравка“, ЦДГ №10 „Радост“, детската градина по изкуствата, ОДЗ №7 „Здравец“, ОДЗ № 17 „Иглика“ 

Макар и последен, критерий №4 приема мнозинството деца-70 от 96-те. Градините наистина са най-близките, с изключение на ЦДГ №10, която се намира в центъра, зад сградата на общината. При това тя е по-предно класирана дори от кварталните 7 и 17. 

„Следим стриктното изпълняване на обявените критерии. Не можем обаче да заповядаме какви да са критериите“ каза просветния шеф на областта Иван Панайотов. Образователния инспекторат забранява изрично само 2 критерия-поредност при подаване на молбите за първолаци, и предварителен изпит за децата.

„Климент“ е ЕДИНСТВЕНОТО училище в областта, където има повече желаещи от местата за първолаци. Миналата година са били 120 за 96, тази година-147 за 100. Наплива е заради отличните резултати демонстрирани от възпитаниците му. От приемни изпити и олимпиади, „климентовци“ отстъпват само на елитните и ограничени по брой паралелки в ПМГ.

От друга страна, след закриването на ОУ „Алеко Константинов“, „Климент“ остава едно от само двете училища в цялата западна половина на Хасково. Другото-“Кирил и Методи“, не се ползва с доверието на родителите. 

Школото няма намерение да отваря 5-та паралелка за първолаци. „Нямам достатъчно място. Ще трябва да съкратя извънкласни занимания, които именно правят училището толкова привлекателно“ Категорична е Гинка Райчева. 

Веска Паскова обаче не е съгласна.  Днес тя официално подаде оплакване срещу школото в РИО Хасково. Жената е убедена, че в това училище се пробива само с връзки или пък има значение какъв родител лобира за детето си. Веска е редова гражданка, която се грижи сама за двете си деца, понеже съпругът и е в чужбина. Понеже няма „лоби“ и в удобното училище и е отказано, записва първолака си във „Васил Левски“. Където ще го води ежедневно с 5 месечното си бебе на ръце. Стълбите към школото изключват количка, а ежедневното използване на такси е непосилно за нея. То е по джоба само на хората с „лоби“.

Повече за скандала, вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Преслав ще учи във "Васил Левски". Другарчетата му-в "Климент"
Гинка Райчева често има повод да награждава учениците си. Напливът към "Климент" продължава да расте
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини