От х:

Днес в x:

Бойко и министри садят кокичета, спасяват магистрала Марица

Бойко Борисов се запознава с блатното кокиче

Трима министри, начело с премиера Бойко Борисов навестиха ударната земеделска дейност по присаждане на 2 605 блатни кокичета в района на димитровградското село Ябълково. Въпреки проливния дъжд и давещата кал, регионалният министър Лиляна Павлова не се посвени да надене калцуни и гумени ръкавици и се включи лично. Премиерът само се приближи с джипа си, колкото да види що е то блатно кокиче. Да не се поизцапа реши и транспортния министър Ивайло Московски. След като се скри на сухо от проливния дъжд, Борисов даде думата на професор Владимир Велев, който обясни ключовото значение на блатното кокиче. Растението е ценна суровина за производството на медикамента нивалин, който лекува от детски паралич.

Запазването на защитени биологични видове като блатното кокиче, е задължително изискване за отпускане на европейски пари за изграждането на АМ „Марица“. Иначе финансирането може да бъде спряно, обясни правителствената ангажираност министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. За проблема и възможните последствия алармира природозащитната организация „Зелени Балкани“. Находищата на блатно кокиче в страната са поставени под специален режим от закона за биологичното разнообразие. 

Нарушаването на екозаконодателство, ще има сериозни последствия за финансирането, при това за цялата магистрала, допълни проф. Велев. Именно той, през 1994-та година, е извършил ОВОС/оценка за въздействието на околната среда/ по трасето на бъдещата магистрала. Професорът е направил и оценка за съвместимост на инвестиционните намерения с природата. 

Трасето на АМ е проектирано по най-добрите европейски практики за опазване на околната среда, като са предвидени сухи  биокоридори и проходи за дребни бозайници, влечуги и сухоземни, прозрачни екранни съоръжения за птици, както и шумозащитни прегради, информират от РИОСВ-Хасково. Пропускът на находището на блатно кокиче край Ябълково се дължи на това, че популацията е малобройна и официално не е включена в списъка с находища на растението. В хасковска област те са три-край Свиленград, Любимец и Харманли. За сравнение, находището край Свиленград брои над 100 000 коренчета. 

Според експерта на „Зелени Балкани“ Борислав Борисов присаждането ще гарантира оцеляването на популацията, въпреки че оптималният период за подобна процедура е септември-октомври. „Ще преболедуват малко и ще се забави процеса по натрупване на хранителни вещества в луковиците, но всичко ще е наред“ каза Борисов. 

След като нагазването в калта при Ябълково, правителствения екип замина за инспекция на виадуктите по АМ“Тракия“. По думите му, те не били пипвани от 30 години насам. На практика, това ще означава преасфалтиране на 15 км от „Тракия“.

Повече подробности за спасяването на димитровградските кокичета, вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Лиляна Павлова лично нагази в калта
Министър Павлова предупреди, че заради блатното кокиче могат да ни резнат финансирането на АМ"Марица"
Областният Ирена Узунова лично надзирава присаждането
Няколко десетки работници на АПИ работят на обекта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини