От х:

Днес в x:

Строители хлопват кепенците. Преглед на регионалния печат

"Оцелелите строители се броят през юни"-чело на "Хасковска Марица". Все повече фирми от региона се чудят дали да се регистрират за новата 2012-та година. Регистрацията дава право за извършване на дейност, но такава просто няма през последните 2 години. Много фирми са разпуснали работниците си и се водят такива само на книга. Работа няма, банките не отпускат кредити и предприемачите се чудят дали въобще да не прекратят дейността си. Към момента в хасковска област има 93 строителни фирми. Колко ще оцелеят през тази година ще стане ясно до края на юни, когато изтича срока за регистрация.

"Вятър със скорост 17 м/с вилня в Хасково". 17 м/с е границата между силен и ураганен вятър. Обикновено при такъв вятър, резултатите са изпопадали керемиди и клони и някое и друго паднало дърво.

"Пръскат 969.50 дка срещу Кърлежи в Димитровград". Тамошната община обяви война на акарите. На 26 и 27-ми т.м. ще се извърши дезакаризация на тревните площи. В Хасково обикновено това става към края на май, което всъщност е доста по-разумния подход, защото се изчаква спиране на дъждовете. Иначе от третирането ползата е малка. В Димитровград обаче явно проблемът е по-наболял.

"По 200 лв за сводниците, били ученици" Двама сводници замесени в мелето от миналия четвъртък, в което пострадаха двама ученици на хасковската строителна гимназия, бяха осъдени на глоба по 200 лв по указа за борба с дребното хулиганство. Отделно от това, родителите на децата могат да си заведат граждански искове. По преценка на прокуратурата може да бъде възбудено и наказателно поризводство. Шансовете за това обаче са малки, защото констатираните телесни повреди са т.нар. леки. Все пак прокурорът ще реши.

"Закриват детският комплекс в Ивайловград", водещо на стр.2. Общината вече не може да дофинансира дейноста на комплекса, а отпусканите от държавата по 14 лв на ученик са крайно недостатъчни. Държавната субсидия ще се пренасочи към 4-те училища в които има създадени клубове и групи по интереси.

"Иманяр на пробация за незаконен детектор", вестник "Новинар юг". Иманяр бе осъден на 6 месеца пробация заради незаконен детектор. Уредът, който струва 200 лв е конфискуван в полза на държавата. Същевременно държавата му връща бронзова римска монета, която се оказала менте. Тъй като не представлява археологическа ценност, находката се подарява на местния Индиана Джоунс.

"Отмениха акт на сметната палата срещу кмета Иванов". 1000 лв наложени от сметната палата на хасковския кмет, са отменени от състав на районния съд с председател Пламен Георгиев. Магистратите са открили съществени процесуални пропуски в съставянето на акта. Какви, не се посочва в статията. Актът на палатата пък е известен-заради това, че е забавено връщането на депозита на фирма участвала в търга на уличното осветление. Депозитът на фирмата победител "Сити път", пък въобще не е върнат. Кметът обжалва още два акта на сметната палата.

"Рапицата кът, цената се вдига"-чело. Наводнението унищожило доста площи със суровината за био гориво и земеделците се облизват за по-високи цени. Досега рапицата се търгуваше по 800 лв на тон. Сега се очаква скок.

"АБВ-то се изнесе във Финландия". 9-ма експерти на местната просвета, водена от шефът и Иван Панайотов, отиват във Финландия да обучават финландците в доброволчество. То било слабо застъпено там. Визитата ще продължи 2 седмици.

"Войнички напират за икономистки, УНСС Хасково приемат без изпит". Войнички кандидатстват за висше в хасковския филиал на УНСС. Кандидатстването става лесно, защото се взимат само оценките по БЕЛ и математика от дипломата за средно образование.

Това бе всичко по-интересно от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини