От х:

Днес в x:

Ученици от строителната гимназия даряват кръв

Хайрие дари кръв за първи път

Четирима души дариха кръв днес в здравния кабинет на гимназията по дървообработване и строителство. Сред тях бе и един преподавател, останалите трима са ученици от 12 клас, уточниха от екипа на хасковския кръвопреливен център. Данните са актуални към 11 часа днес, но акцията продължава , може да се явят още желаещи, уточниха оттам.

Медиците преглеждаха всеки желаещ, за да сигурни, че е в добро здравословно състояние. Дванадесетокласникът Станимир Ламбов се оказа с малко по-ниско от нормалното кръвно налягане. Младежът обаче отиде да изпие една кока-кола и се върна отново пред кабинета.

През това време на кушетката легна Хайрие Зейнур Али. Момичето за първи път даряваше кръв и имаше разбираем страх от иглата. Тя бе успокоена от медиците и след първите моменти на страх върна доброто си настроение.

Хроничният недостиг на кръв в хасковският център е добре известен. Негови представители организират непрекъснати акции във фирми, училища и институции. Понеже изискването е дарителите на кръв да са навършили 18 години, донорите в училищата се ограничават предимно до дванадесетокласниците. На тях пък им предстоят абитуриентски балове през май, затова медиците от кръвния център са организирали така графика си, че да приключат достатъчно дни преди това.

Броят на дарителите на кръв непрекъснато намалява. Само за сравнение при акцията на кръвния център в строителната гимназия миналата година, дарилите кръв са били 11, сред които 3-има учители.

Тодор Кръшков

След като изпи една кока-кола Станимир се върна пред кабинета да чака реда си
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини