От х:

Днес в x:

Пак монопол: Екотакси само в две фирми, 5 пъти по-скъпи

Надпис Екотакси има навсякъде, но законно платими са само в две фирми

Поредното окрупняване, което излиза през носа на данъкоплатеца, стана факт от началото на февруари. Продуктовите такси за рециклиране на автомобили, популярни като екотакси вече се плащат само в 2 /две/ фирми, а цената им скочи няколко пъти за последните месеци. Така например таксата за автомобил втора употреба над 10 години вече струва 240 лв, след като миналият ноември цената бе около 50 лв. Таксите са задължителни за регистриране на автомобила в КАТ.

Екотаксите платени при всички останали застрахователи са невалидни. За проблема сезира нашата читателка Антония в писмо до редакционната ни поща. Как така, пита Антония, преди 30 фирми предлагаха такси за 50 лв, после през януари 12 фирми за 132 лв, а през февруари 2 фирми за 240 лв?Според нея, хората са карани да плащат повторно за вече платени екотакси с мотива, че не са плащали при лицензираните фирми. Каква е тази държава пълна с монополи, пита възмутено жената.

Нямаме отговор на въпроса, но имаме потвърждение на сигнала и. Екотаксите са се увеличили обратно пропорционално на броя на фирмите които ги продават.

Така наречената продуктова такса за рециклиране на автомобила, се плаща по закон на фирми, които рециклират возилата, когато те излязат от употреба. Без да е платена такава такса, не може да се регистрирате в КАТ. Таксите са еднократни и засягат само нововнесени коли. Зависят единствено от възрастта на автомобила. По една случайност, Haskovo.net проследи поскъпването за периода от ноември 2012 до февруари 2013. Така например при наше проучване в края на миналата година се оказа, че продуктовата такса отбелязва плавно увеличение. За 15-годишен автомобил нарастването бе от 50 до 72 лв. Застрахователи успокоиха, че заради многото играчи на пазара и правените отстъпки, няма да има драстичен скок на цените.

На 14-ти декември 2012 обаче, обаче таксите рязко скачат на 132 лв, като цената е една и съща както за нови, така и за автомобили втора употреба. От 4-ти февруари 2013, цената скача до сегашните нива. А те са 130 лв за чисто нови коли, 180 лв за МПС-та до 5 години, 230 лв за МПС до 10 години, и 240 лв за коли над 10 години. От същия 4-ти февруари, замминистърът на МОСВ Евдокия Манева уточнява поименно две компании, в които тази такса е платена законно. Това са Българска рециклираща компания АД/старо наименование “ОРСА – ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ НА СТАРИ АВТОМОБИЛИ” АД) и основаната едва на 14-ти януари тази година „АУТОРЕК“ АД. Офисите на тези фирми НЕ СА в КАТ уточни началникът на Пътна полиция Атанас Джунов, по повод тази част от читателския сигнал, според който таксите са платими само и единствено там. Офисите на въпросните фирми са непосредствено ДО КАТ, показа проверката на Haskovo.net. Формално обаче и двете са извън двора, понеже на територията на КАТ няма право да се извършва търговска дейност.

От единствените две останали фирми любезно потвърдиха информацията. Според дългодишни служители обаче, цените на екотаксите се връщат към старите си нива. „Не е възможно да се рециклира кола за 50 лв. Това бе популистка цена, колкото да ти вземат парите“ уточни застраховател. Според него, причината за окапването на останалите компании е, че много от тях нямат изискваните по закон бази за рециклиране на стари автомобили, а затегнатият контрол от страна на правителството изкарал наяве тази измама. Освен това лицензът за извършване на тази дейност струвал 1 млн. лв и много фирми се отказали да плащат.

Старите екотакси платени до 4-ти февруари 2013-та година са ВАЛИДНИ, официално съобщиха от КАТ, по повод опасенията, че хората ще бъдат карани да плащат отново. Виж тези граждани, които след 4-ти февруари са платили във фирма различна от гореизброените две, определено са направили лоша сделка. Ще трябва да плащат отново.

Г. Христов

Едната е "Българска рециклираща компания", а от другата страна на двора на КАТ е и АУТОРЕК
Служителите от фирмите потвърдиха, че само при тях таксите са законни
Това са валидните цени
Без платена екотакса не може да регистрирате нововнесената си кола в КАТ
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини