От х:

Днес в x:

КНСБ установи: Дребния бизнес е сив

Изпълнителният секретар на КНСБ Атанаска Тодорова и рег. Координатор Василка Иванова

До 42 % от икономиката на България е сива, обяви в Хасково изпълнителният секретар на КНСБ Атанаска Тодорова. Тя дойде днес за да стартира обучение на работници срещу сивата икономика в България. Проектът е европейски, на стойност около 9 млн лева и ще обучи 3 хиляди работници, да не съдействат на работодателите да ги въвличат в сива икономика.

Г-жа Тодорова анонсира, че сивата икономика в България за миналата година е между 15 и 38%. Ниската цифра била подадена от Националния статистически институт, високата-от работодателски организации. Според последното изследване тази година, сивата икономика е 42%. Сиво е всичко, което укрива данъци, осигуровки, работи без трудови договори, крие обороти или пък подава невярна информация. Примерно-служителите са на 4-часов работен ден, а работят на 8-часов, работодателите не дават отпуски и почивки и прочие. Най-провинилите се сектори са строителство, туризъм, селско стопанство, услуги. Специално за услугите бе уточнено, че това не са големите учреждения и финансови институции, които извършват услуги на гражданите, а малките предприятия-ателиета, ключари, бръснари и друг дребен бизнес. Защото в едрия бизнес и държавните структури, НЯМА нарушение на трудовото законодателство. Голямо химическо предприятие в региона, например бе окачествено като бялата лястовица в родната икономика. За цялата предходна година НЯМА нито един сигнал за нарушение на трудовото и осигурително законодателство в Хасково, потвърди регионалният координатор Василка Иванова. И да има, то е в предприятия, необхванати в някоя от 300-те синдикални организации на КНСБ в областта.

Тъй като необхванатите са главно от дребният бизнес, КНСБ се заема да обучи работниците как да си осигуряват правата. 280 души от Хасково, до края на 2012-та година, ще преминат еднодневно обучение в тази насока. Специален акцент е поставен върху така наречената А-типична заетост. Тоест шивачка, която работи надомна работа, трябва да изиска от работодателя си да е на трудов договор, иначе работата и е в сивата икономика. Не можа да бъде обяснено, каква ще бъде ползата за шивачката, ако заради договора, работодателят ще и плаща по малко пари, отчислени за осигуровки, данъци и прочие.

Задължително трябва да са регистрирани с трудови договори и IT-специалистите, които дистанционно поддържат сървърите на големи, включително и международни компании. По договор трябва да са и предприятията ,които осигуряват временна заетост.

Чисто практическата полза от обучението бе обобщено накрая: Работниците в никакъв случай не трябва да напускат сами работата си, или по взаимно съгласие. Трябва да бъдат освободени с писмено предизвестие от работодателя, за да може държавата да им изплаща до година обезщетение, равняващо се на 60 % от заплатата им. Иначе в бюрото по труда ще им платят само по 145 лв в рамките на 4 месеца, независимо от трудовият им стаж.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини