От х:

Днес в x:

4 D видеозон в хасковското АГО, работи и по Каса

Възможността за преглед с 4 D, ще задържи родилките в Хасково

Хасковското акушеро гинекологично отделение вече работи с 4 D видеозон и предлага на пациентите си прегледи по Здравна каса, потвърдиха от МБАЛ. Заради липсата на качественият ехограф досега, доста бъдещи майки пътуваха до Пловдив, Стара Загора, че дори и Кърджали за преглед. И мнозинството оставаха да раждат в някои от тамошните болници.

Всяка седмица от понеделник до четвъртък, гинеколози преглеждат в отделението с направления от Здравна каса, уточни шефката на АГО д-р Стефка Христова.

Сдобиването със скъпия уред стана с посредничеството на изпълнителният директор на МБАЛ д-р Близнаков, след споразумение с Медицинският център, който разполагаше с уреда. За улеснение на пациентите ехографът е преместен в родилното.

В Хасково имаше поне още два 4 D видеозона, освен този на Медицинският център. Не всички гинеколози обаче работят с касата или пък прегледите с видеозона се ограничаваха до два безплатни.

Така наречената фетална морфология на плода може да се направи и на обикновен ехограф, твърдят специалисти. 4 D-то обаче показва много по ясно позицията на бебето и особеностите в протичането на бременността, което е екстра най-вече за родителите. Когато не е показа, тази екстра обаче излиза соленичко-между 40 и 60 лв за изследване.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини