От х:

Днес в x:

Отбелязваме Сирни заговезни, от утре - пости

Православната църква тази неделя отбелязва Неделя Сиропустна (Сирни заговезни) или Неделя на всеопрощението. Сутринта във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Света Литургия. Вечерта се отслужва Вечерня, на която православните християни дават и получават прошка помежду си. След това на вечерята за последен път се консумират млечни храни и започва Великия пост.

В митрополитската катедрала на София "Света Неделя" в навечерието преди началото на Великия пост ще бъде отслужена Вечерня с взаимно опрощаване. Участие в богослужението по традиция ще вземат представители на висшия клир, духовенството и свещенството от Софийска епархия при молитвеното присъствие на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави Вечернята на Всеопрощението в митрополитския храм на град Пловдив „Света Марина”. Вечерните богослужения започват в 18.00 часа.

В Хасково много училища и читалища спазват традицията и представят ритуали за празника, с който се дава началото на Великия пост.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини