От х:

Днес в x:

Източват до дупка язовир Елена

Нов преливник ще източи до дупка яз. Елена

Източване на язовир Елена до кота нула започна днес край хасковското село. Язовирът няма все пак да остане съвсем без вода, но тя ще бъде сведена до абсолютния минимум, а през лятото общината, като собственик, и арендатора ще решават какво да правят съоръжението. Язовирът все пак няма да бъде бракуван, анонсира министъра на енергетиката Трайчо Трайков, който днес бе на мястото на събитието. Той бе придружаван от заместника си, хасковлията Делян Добрев.

За да се източат близо единия милион кубически метра вода, бе разкопан втори преливник на язовира. Иначе, изпускането започна още в събота, когато тежка техника на пожарнатаНЕК и Земеделието, отпушиха бетонираният преди години изпускателен кран и в присъствието на арендаторът Красимир Бойчев, започнаха ударно разширяване на съществуващият преливник. Рукналата от там река свали нивото на язовира с половин метър само за ден, но бе преценено, че това е недостатъчно.

Опасността от еленският язовир идва от там, че при евентуален инцидент, прелялата вода отива в повреденият язовир Иваново и от там-отново в потопеното веднъж село Бисер.

Изпускането на водите със сигурност ще унищожи рибните запаси на яз. Елена, които по думите на рибари, са едни от най-богатите в региона. Изтичащата с тоновете вода риба, обаче въобще не вълнуваше арендатора Бойчев, който е неотлъчно на мястото на събитието още от петък.

Подробности по акцията вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Трайчо Трайков лично следеше работата

Унищожаването на язовира ставаше пред очите на бившият му помпиер Кирчо Георгиев
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини