От х:

Днес в x:

Именник извади кръста в Харманли

23-годишният Динко Ганев от Харманли бе късметлията, който извади от реката кръста на традиционния ритуал за Йордановден днес. Младият харманлиец успя да пребори конкуренцията на още 8 гмурци, които се хвърлиха в ледената вода да извадят хвърленото от отец Георги разпятие.

„За първи път се участвам във ваденето на кръста и имах късмет. Няма как да е иначе, днес съм именник“, каза още треперещият от студената вода късметлия. Той получи благословията на свещениците, а кметът Михаил Лисков му връчи плик със 150 лева за награда.

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста. Смята се, че който извади разпятието от водата, ще бъде здрав през цялата година.

Традиционното хвърляне на кръста в харманлийската река Олу дере и тази година събра многочислена публика. Част от тях наблюдаваха ритуала от моста. Други пък, минути след изваждането на кръста, побързаха да натопят ръце във водата за здраве през годината.

Тодор Кръшков

Късметлията побърза да облече, след като намръзна в ледената вода

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини