От х:

Днес в x:

Цар Киро размаха среден пръст пред съда. Преглед на националния печат

„24 часа": Два дни ГЕРБ вдига пенсионната възраст

Два дни бяха нужни на управляващите, за да прокарат най-мъчителното си социално решение - вдигането на пенсионната възраст. Атаките, молбите, заплахите, протестите и клетвите на опозиция, синдикати и експерти по темата не успяха да убедят ГЕРБ, че това е грешен ход, който няма да доведе до мечтаното стабилизиране на НОИ.

В крайна сметка вече е сигурно, че с новия бюджет за държавното обществено осигуряване пенсионната възраст от догодина започва да расте с по 4 месеца за всички, докато в крайна сметка стигне 63 г. за жените и 65 за мъжете.

Тези, които нямат достатъчно стаж и до края на тази година, ще могат да се пенсионират на 65 г. с 15 г. стаж. След това и за тях възрастта започва да расте с по 4 месеца годишно, докато се вдигне на 67 г.

 

„24 часа": Офицери от ФБР ще разследват киберпрестъпления в България

Шефът на ФБР Робърт Мълър се срещна с премиера Бойко Борисов, с вътрешния министър Цветан Цветанов, с главния секретар Калин Георгиев и с директорите на структури в системата за сигурност.

"Надяваме се, че от следващата година ще имаме офицери от ФБР, които да работят в звеното за борба с киберпрестъпленията", каза Цветанов след срещата. Той обясни, че българската страна е получила отлична оценка за работата на МВР, особено в борбата с киберпрестъпленията.

„Основните директори на големите американски служби бяха на двудневни посещения в България и пред мен заявиха, че сме е един от най-добрите им партньори в операциите, които се провеждат", каза Борисов.

 

„Труд": Цветан Василев - господарят на ефира

През 2008 г. малцина в България имат и най-бегла представа как ще изглежда телевизионният пазар, след като аналоговото ефирно излъчване спре и се премине към цифров сигнал. У нас компаниите нямат опит в тази област и естествено интересът към бъдещата пазарна ниша е от чужбина. Австрийската ORS е най-активна в опитите си да стъпи в България. Тя вече е изградила платформата за цифров тв пренос край Виена и е мажоритарен собственик на ORF (местният аналог на БНТ 1).

Изграждането на мултиплекс операторите може да стане по много технологии, но най-бързо, лесно и евтино национална мрежа може да се направи, ако се използват телевизионните кули на Национално управление "Радиотелевизионни станции" (НУРТС). По това време то все още е собственост на БТК ("Виваком").

 

„Труд": Депутатите приеха увеличаването на пенсионната възраст

Депутатите приеха на второ четене предложението засягащо увеличаването на пенсионната възраст, съобщи агенция „Фокус".

От присъстващите 135 народни представители „за" гласуваха 82-ма, „против" - 51, „въздържали се" - 2.

„За" гласуваха 78 депутати от ГЕРБ и 4 независими народни представители. „Против" гласуваха парламентарните групи на Коалиция за България, Синята коалиция и ДПС. Един депутат от ПГ „Атака" гласува „въздържал се".

 

„Стандарт": Дянков връща 400 милиона

Данъчните ще върнат ударно около 400 млн. лв. ДДС до края на годината. Добрата новина съобщи шефът на НАП Красимир Стефанов пред БНР. След разговор с вицепремиера е взето решение, че фирмите имат спешна нужда от свежи пари заради задълбочаващата се икономическа криза. Жестът ще бъде направен само за коректните данъкоплатци. Това дава шанс на много шефове на фирми да раздадат коледни премии или да върнат част от борчовете си.

И при двата варианта парите ще се завъртят в икономиката, коментират експерти. До края на ноември 2011 г. данъчните са събрали 11,4 млрд. лв., което е със 715 млн. лв. повече отколкото миналата година, съобщи още Стефанов.

„Стандарт": Цар Киро размаха среден пръст пред съда

"Какво ти е доброто, внимавай много за дъщеря ти Даниела и жена ти Мими". Това казал в сряда неизвестен глас в слушалката на мобилния телефон на Тодор Начев от Катуница. Мъжът е баща на студентката Даниела Начева, която заедно с приятелката си Рени Караколева са привикани от прокуратурата като свидетелки за заплахите на Цар Киро. Според обвинителния акт на районната прокуратура в Асеновград, внесен в съда на 5 декември, Кирил Рашков е отправил заплахи срещу Веселин Христов и приятелката му Ваня Петрова на 23 септември в кафенето на Христов "Рубин". Това става непосредствено преди смъртта на Ангел Христов, който бе прегазен от бус, пълен с роми. По-късно полицаите разгледали записи от охранителната камера и видели на тях идващите в кафенето Даниела Начева и Рени Караколева.

„Монитор": Спират тировете през уикенда

Целогодишна забрана тирове да кръстосват шосетата из страната в събота и неделя обмислят в ГЕРБ, научи „Монитор". Целта е да се разтовари движението в почивните дни и да се намалят инцидентите по пътищата..

„Монитор": Възрастта за пенсия скочи

Възрастта за пенсиониране се увеличава с 4 месеца за всички категории труд, приеха депутатите в парламента по време на второто четене на закона за държавното обществено осигуряване (ДОО). Гласуването на текстовете отне два дни, въпреки че в сряда заседанието на НС продължи до малко след полунощ.

„Монитор": 8 години затвор грозят финансиста на Октопода

До 8 г. затвор грозят финансиста на Октопода Николай Велков, който бе арестуван в сряда в центъра на София, докато получаваше 20 000 лв. рушвет.

„Сега": Управляващите пак счупиха рекорда за най-скъп път

Сериалът "златни пътища" в България продължава. Пътната агенция обяви, че търси строител на 3-километрова отсечка от Столичното околовръстно шосе в участък, познат като Западна тангента. Пределната цена е 74 милиона лева, което е 24.6 млн. лв. за километър. Това означава, че ако при събирането на офертите конкуренцията не свали цената драстично под определения таван, ще имаме пореден рекорд за най-скъпо пътно строителство.

При това обходът на София дори не е магистрала, а се води 4-лентов скоростен път. За сравнение, равните участъци на магистрала "Тракия" в момента се правят за по 4-5 млн. лева за километър. Южната дъга при Симеоново и "Младост" бе изпълнена за 16 млн. лв. за километър. При друга отсечка на околовръстното - при пътния възел Яна, километърът излезе под 10 млн. лв.

„Дума": ГЕРБ обяви джихад на пенсионерите

ГЕРБ обяви джихад на българския пенсионер. Това обвинение отправи вчера лявата депутатка Мая Манолова към управляващите. В парламента вчера ГЕРБ окончателно одобри пакета с пенсионни промени, включващ увеличението на пенсионната възраст от 1 януари 2012 г. Левицата ще атакува тези текстове в Конституционния съд, за да защити българските граждани от управлението на ГЕРБ, каза още Манолова.

Измененията в Кодекса за социално осигуряване бяха приети на второто четене на проектобюджета на ДОО с гласовете на 78 депутати от ГЕРБ и четирима независими. Отхвърлено беше предложението на Янаки Стоилов от Коалиция за България депутатите да гласуват явно и поименно.

"Според Световната банка хората трябва да получават средно 12 години пенсия. Ако се спазва това правило, българският мъж трябва да се пенсионира на 59 години, изтъкна социалистът Петър Димитров. Какви са аргументите ви да изберете 63 години за жените и 65 години за мъжете, само дефицитът в системата ли", попита риторично той.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини