От х:

Днес в x:

Петролопроводът все пак може да мине през България

България може да остане обект в проекта за петролопровод "Бургас-Александруполис", дори и да излезе от състава на акционерната компания по изграждането на тръбопроводната система, заяви говорителят на руската компания "Транснефт" Игор Демин.

Това означава, че маршрутът на петролопровода, заобикалящ Босфора, все пак би могъл да премине през територията на България - от Бургас на брега на Черно море до гръцкия град Александруполис на Егейско море, отбеляза Демин, цитиран от ИТАР-ТАСС, предаде БТА.
"Транснефт" е част от руския консорциум, собственик на 51% от проектната компания "Транс Болкан Пайплайн". В нея България и Гърция имат по 24.5 на сто.

По-рано днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков съобщи пред журналисти, че правителство е решило България да прекрати участието си в проекта "Бургас-Александруполис", като предложената схема е "по взаимно съгласие". Ако не бъде постигнато такова споразумение, България ще се оттегли самостоятелно след изтичането на 12-месечен срок, каквато възможност е предвидена по договор.

"Излизането на България от проекта е заради невъзможността за неговата реализация по условията и финансовите параметри, заложени в споразумението от 2007 г.", каза Дянков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В отговор на въпрос за финансовата страна на решението на България, Игор Демин каза, че "към момента разходите на българската страна по проекта се оценяват на 6,2 млн. евро и тя по-рано е заявявала, че признава този дълг.
Демин заяви, че "Транснефт" не е получила официално уведомление от българската страна за излизането от проекта. Той отбеляза, че на 14 декември в Амстердам ще има заседание на надзорния съвет на съвместното предприятие Транс-Болкан-Пайплайн, на което България ще съобщи официално за излизането си от проекта.
От руската компания засега не повдигат въпрос за неустойки.

Демин припомни, че през ноември България одобри оценката за въздействието върху околната среда на петролопровода, което е важен етап в рамките на приемането на решение за реализацията на проекта.

Гърция засега не е получавала официално съобщение от София за излизане от проекта за петролопровод Бургас-Александруполис, съобщи междувременно говорителят на гръцкото министерство на външните работи Григорис Делавекурас, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Той не можел нищо да коментира, тъй като засега знае за изявлението на София само от медиите.
Говорителката на Министерството за защита на околната среда, енергетиката и климатичните промени Фильо Ламара също отбеляза, че ведомството й не е получавало каквато и да било информация от България.
"Доколкото това е само съобщение на медиите, не знаем доколко е достоверно", каза Ламара. "Трябва да получим потвърждение по правителствените канали", допълни тя.

Днес, заедно с решението на МС, бе приет и текстът на писмата до правителствата на Русия и Гърция и до другите акционери по междуправителственото споразумение и към проектната компания.
Писмата ще бъдат изпратени в четвъртък.

Още реакции
Правителството на България се отказа от проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис”, тъй като го смята за икономически необоснован, пише "Российкая газета".

България нанесе удар на плановете на Москва да увеличи енергийните си продажби в Европа, като обяви, че ще прекрати по финансови причини споразумението за тръбопровод, по който руски петрол трябваше да достига до Гърция, коментира вестник „Вашингтон пост”.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини