От х:

Днес в x:

Млади и бъдещи майки напират за акушерки

Хюлия Сунай е една от малкото студентки от Хасково

Поне 8 млади майки са се записали за специалностите медсестра и акушерка в бившия медицински колеж, който тази година бе възстановен като филиал на Тракийският университет в Стара Загора. Мнозинството от тях са за акушерки, а общо курсът е от 33 дами. Всички до една са посветени на идеята за благородството на професията да помагаш на новия живот да поема първите си глътки въздух. Някои пък са лично запознати с процеса.

Камелия Томчева от Хасково има даже две деца. Голямото е вече на 10 години, малкото е на 2. Записала е следването от любов към професията, а и защото смята, че има призвание да бъде студентка. Пръстът на съдбата си личи в рождения и ден-на 8-ми декември, навръх студентския празник.

Младичката Хюлия/сн.1/ пък кандидатства за първи път висше и избира именно акушерството. Радва се, че е успяла да влезе, защото колежи с такива специалности, има само в Хасково и Враца. И разбира се в медицинските факултети на университетите, но там влизането е по-сложно, а пък следването е по-скъпо. Хюлия е от Хасково и ученето тук и идва много по удобно и евтино.

Напливът за Колежа е голям, имаме студенти от варненска и пловдивска области, както и от кърджалийско, коментира заместник директорът Таня Паскалева. Завършилите учебното заведение получават бакалавърска степен.

Г.Христов

Младата майка Камелия Томчева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини