От х:

Днес в x:

Утре решават съдбата на хасковската Спешна помощ

Линейките отново са обект на реформи

Шефът на хасковската многопрофилна болница д-р Близнаков ще пътува утре до София за разговор с министър Стефан Константинов за съдбата на хасковската спешна помощ, в контекста на предвижданите реформи в системата. Един от обмисляните варианти е ЦСМП да мине под шапката на областната болница. „Не знам дали това ще стане, но имам план за организацията на работата на ЦСМП“ коментира д-р Близнаков в навечерието на срещата с министъра. Организацията трябва да е такава, че всеки пациент да знае предварително към коя болница е изпращан. В същото време да е наясно във всеки един момент коя болница в региона какви специалисти има, с какви възможности разполага и какво лечение ще бъде осъществявано там, нахвърля щрихите д-р Близнаков, но добави че повече подробности ще станат ясни след срещата.

Не по-малко резервирана бе и директорката на ЦСМП Хасково д-р Петя Радева. „Спешна помощ, подобно на полиция и пожарна е структура от която зависи националната сигурност на България. Затова смятам че трябва да бъде на централизирано подчинение с бюджетно финансиране“ каза тя. На практика, това е запазването на сегашната структура. Придаването им на болниците обаче ще сведе регионалните звена до статут на отделения. „Персоналът им може да бъде използван. Виж администрацията ще се дублира“ смята д-р Близнаков. В момента в областните Центрове за спешна помощ работят 34 лекари, а до необходимия щат от 46 са наети фелдшери. Администрацията е от 10 души.

Хора от ЦСМП обаче излизат с възражения далеч извън евентуалните структурни промени. Публична тайна е, че в линейките са заплатени по добре. Те взимат по добавка от 1 % от основната работна заплата за всяка послужена година. В същото време по непотвърдена информация, в МБАЛ добавката за клас не е повече от 0.6 %. Отделно, и заплатите в МБАЛ са по ниски, а и там финансирането е само по клинични пътеки.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини