От х:

Днес в x:

На 100% от Езиковата успяват за американски университет

Румен Гаргов, Виктория Яйцарова, Мейлин Байрям и Иван Бончев

18 от 18! Това е балансът от явилите се на изпит за сертификат за мичиганският университет, възпитаници от хасковската гимназия за преподаване на чужди езици „Проф. Д-р Асен Златаров“.

4-ма ученици се явиха за сертификат Б-2, който се дава за „интермедиум“ владеене на английски и е много търсен при кандидатстване за работа в чужбина. 14 положиха изпит С1, който пък се зачита от много университети при кандидатстване за обучение в тях, защото е показател за перфектно владеене, говоримо и писмено, на езика. Следващото ниво С2 например се дава на филолози. Успехът си децата признават че дължат на преподавателите си по английски г-н Праков и г-жа Деспова.

За разлика от изпита Тойфел, който има три годишна давност, сертификат С1 е пожизнен. Той се печели след изпит на 4 нива, проверяващ 4те основни умения в боравенето с език-слушане, четене, говорене и правилно боравене с граматиката. Сертификатът гарантира пред бъдещ работодател от Европа, че кандидата не е необходимо да бъде обучаван езиково и може свободно да работи с него в изпълнение на служебните си задължения.

Целта за повечето ученици обаче е мичиганският университет или за по евтино филиалът му в Атина. За Виктория Яйцарова целта не беше бъдещо обучение, а предпоставка за намиране на по-добра работа в чужбина. Огромното мнозинство от децата са бъдещи емигранти.

Хасковската Езикова е изпитен център на Мичиганският университет в България и всяка година в две сесии приема желаещи да получат ценните сертификати.

Г.Христов

Преподавателят Тихомир Праков
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини