От х:

Днес в x:

Църквата вкарва врачките в черен списък

Църквата отвори черен списък за врачки и баячки. В него вече са записани близо сто човека, които са на „ти” с извънземния разум и сили от отвъдното. Това съобщи отец Силвестър Янакиев от Сливен, духовен надзорник на Сливенска епархия. Списъкът в момента се прецизира, но е отворен. Някои след проучване могат да отпаднат, но могат да бъдат добавени и нови имена, обясни свещеникът, по чиято инициатива се прави регистърът, пише Монитор.

В него фигурират екстрасенси, гадатели, енерготерапевти, баячи, парапсихолози и всякакви магове, които врачуват, леят куршум или восък, правят не само черни, но и бели магии за любов и вярност до гроб.

Предвижда се списъкът с практикуващите окултисти да бъде предаден на Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий, който да го внесе на заседание на Светия синод тази есен.

Хората, които фигурират в него, ще бъдат заклеймени и отлъчени от църквата като имената им ще бъдат разпространени във всички храмове в страната, за да не бъдат допускани в тях, освен ако не се покаят и откажат навеки от занятието си.

Отец Силвестър и свещениците Евгений и Йоан, които са инициатори на позорната листа, са категорични, че всякакви врачувания, магии, езически ритуали и опити да се надникне в бъдещето, както и носенето на муски и талисмани против уроки и за късмет, са грях и противоречат не само на православната практика, но и на християнството като цяло. Отец Йоан вече е наложил епитимия (църковно наказание, б.р.) на неколцина миряни, които са ходели на врачки и не са се покаяли, а някои от тях дори сами си гледали на кафе и си хвърляли боб.

Сливенските духовници настояват и за забрана на кукерските игри, прескачането на игнажденските огньове и брането на билки в навечерието на Еньовден като езически практики от миналото със силен магически заряд.

Икономическата криза е подбила яко цените на екстрасенсите и гадателите. Сеансът при енерготерапевт, който обикновено не падаше под 50 лева в големите градове, вече се прави и за 20. Развалянето на магия и леенето на куршум против уплах върви на безценица – по 10-15 лв.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини