От х:

Днес в x:

Суша, реките изчезват. Преглед на националния печат

„24 часа": Мафията удари и чужденците - крадат им фирми и къщи

Очертава се нов хит в измамите с имоти. Този път на мушката на мафията попаднали чужденци, купили у нас апартаменти, къщи, парцели или офиси. Това разкри пред "24 часа" инспектор Наталия Петрова от отдел "Икономическа полиция" в Главна дирекция "Криминална полиция".

Жертви на имотната мафия у нас станали англичани, италианци, ирландци и испанци. Те загубили имоти по Черноморието, в планинските ни курорти и в София.

Преди да влезем в ЕС, по нашето законодателство чужденците можеха да купят недвижим имот у нас само ако регистрират фирма.

"Те не развиват търговска дейност. А собствениците на дружествата си стоят предимно в чужбина. Внасят си нулеви годишни финансови отчети. Тогава попадат в полезрението на измамниците, които виждат, че даден имот, офис или апартамент не се обитава. А в Търговския регистър, до който всеки има достъп, се намират сканирани документи, подписи и лични данни на собственици, управители и съдружници в тези фирми", разказа инспектор Петрова.

Измамниците сканират подписите на собствениците на фирмите и ги пренасят на фалшиви документи. После вкарват нов "управител" с разпоредителни права да продава активите на фирмата. И той решава бързо да ги продаде.

 

„24 часа": Стоичков зад Плевнелиев: Обвиняват го провалени политици

Аз, Христо Стоичков, заставам с името и целия си авторитет зад Росен Плевнелиев и новото бъдеще на България", обяви футболната легенда в изявление, изпратено до "24 часа онлайн".

„Седми ден гледам провалени политици, които се упражняват върху името и авторитета на човек, който спечели доверието на всички европейски институции и на всички българи. Това е причината, за да изляза днес и да защитя Росен Плевнелиев", се казва в него.

 

„Труд": Безработен намери имане и го предаде

Безработен търсач на старо желязо от Свищов откри уникални културно-исторически ценности от Тракийската епоха. 41-годишният Росен Тодоров доброволно предал ценните находки на полицията в крайдунавския град.

Преди броени дни мъжът копал за желязо в местността Корея в района на бившите сгради на военно поделение между Свищов и близкото с. Ореш. Там се натъкнал на керамично гърне. Оказало се, че делвата съдържа златна спираловидна гривна, 12 златни накити и декоративни украшения, а също и 6 бронзови брадви и секачи.

Тодоров отнесъл находките у дома си. А пред свои приятели споделил, че не знае какво да прави с тях. Описал им подробно какво е изровил, а някой от тях веднага съобщил в полицията. Ченгетата отишли в дома на свищовлията. В жилището му намерили и чанта, натъпкана с керамични фрагменти. По случая била сезирана Окръжната прокуратура във В. Търново.

 

„Труд": 9 млн. лева запор за бос на Килърите

Съдът е запорирал имущество за 9 млн. лв. на знакова фигура от престъпния свят. Това е станало по искане на Комисията за отнемане на престъпно имущество, съобщи нейният председател Тодор Коларов в четвъртък. Блокираното имане е на търновския бизнесмен Георги Вълев, научи "Труд". Мъжът е подсъдим по делото за Килърите. Той бе арестуван като поръчител на убийството на адвоката Петър Лупов и бизнесмена Румен Рачев.

Под възбрана са 54 недвижими имота на Вълев - къщи, хотели, заведения, парцели, паркинги. Наложени са запори на негови банкови сметки и на фирмата му "Поликомерс-СГ". Обезпечителната заповед е на Окръжния съд в старата столица от 9 септември.

Между 20 и 200 милиона евро годишно се конфискуват в ЕС от престъпни фигури. Това съобщи експертът от Европол Бюхарт Мил на годишната среща на КАРИН (неформална мрежа от експерти на правоохранителни институции, отнемащи престъпно имане). Форумът, в който участват 50 експерти от различни страни, започна вчера в София. В 17 от 27-те държави членки на ЕС се прилага конфискация на имущество, без да има влязла в сила присъда, съобщи г-жа Джил Томас от Европол.

 

„Стандарт": Реките изчезват

Страшна суша е на път да удари България. Малките реки изчезнаха, а големите са заприличали на вади. По Дунав не пътува нито един кораб, а 64 са заклещени в плитчините. Септември изненада с рекордни жеги, а в повечето райони не е падал дъжд от месеци.

Вече пресъхнаха Струма при Перник, Осъм при Троян, Пиринска Бистрица и Ропотамо. Най-драматично е положението в градовете и селата, които разчитат на вода от сондажи. Очаква се всеки момент кметовете да забранят поливането на градините. В много райони изглежда неизбежен и водният режим. В Благоевград вече предупредиха, че ако до дни не завали, чешмите ще текат само в определени часове. Питейните язовири са се стопили до 76% от обема. Най-малко вода има в "Бели Искър" и "Студена", които захранват чешмите на София и Перник.

„Стандарт": Вдигат скоростта по булевардите

Да вдигне максималната позволена скорост по основните булеварди на София обмисля Столичната община. Целта е автомобилите да се движат по-бързо, а задръстванията, както и вредните емисии да се намалят. Вдигането на скоростта е само част от Генералния план за организация на движението в града, който ще се разглежда в градския парламент идната седмица. В момента ограничението по тези трасета е от 50 до 80 км/ч, припомниха от Столична община. "Това, че ще караме по-бързо обаче, не само че ще ни спести хабенето на нерви и чакането в "тапи", но и ще намали праха във въздуха", отчетоха специалисти от транспортната комисия в кметството. Според тях вдигането на скоростта няма да увеличи, а ще намали катастрофите. Според плана максималната позволена скорост ще се увеличи за 5 големи булеварда, както и за Околовръстния път. Идеята е по най-натоварените трасета като Околовръстното, "Цариградско шосе", "България", "Ботевградско шосе", "Брюксел" и "Владимир Вазов", да може да се кара с по 10 и 20 км/ч

„Монитор": Лягаме под скалпела само в краен случай

Ситна цедка ще бъде въведена за операциите в болниците у нас. Хирурзите ще ни режат само в краен случай, едва след като бъдат проучени всички останали алтернативни възможности за лечението ни и се окаже, че скалпелът е единственото решение. Това съобщи пред „Монитор" председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов след среща със здравния министър д-р Стефан Константинов вчера.

„Монитор": Правят си политика на гърба на Плевнелиев

Сини и червени политици забъркват Росен Плевнелиев в измислени скандали и си правят политика на негов гръб, възползвайки се от добрината му. Такава констатация направи в ефира на ТВ7 премиерът Бойко Борисов във връзка с атаките, на които беше подложен кандидатът за президент на ГЕРБ през последните дни.

След изнесената информация, че общински съветници в София са искали безуспешно през 2007 г. подкуп за право на строеж в Бизнес парка от Плевнелиев, социалистите побързаха да го обвинят, че не е сезирал компетентните органи за това, а впоследствие и сините започнаха да им пригласят. Министър-председателят предположи, че думите на МВР шефа Цветан Цветанов за подкупа са извадени от контекста и сглобени.

„Монитор": Биг брадър в 8 общини за купуване на гласове

МВР ще следи 8 общини, в които има повишен риск от търговия с гласове. Това съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов по време на подписването на съвместна заповед между вътрешното министерство, прокуратурата и ДАНС за сътрудничество на институциите в борбата срещу манипулирането на вота наесен. Родното ФБР вече работи и по първите сигнали за подобно престъпление, обяви председателят на Държавна агенция „Национална сигурност" Константин Казаков.

За Пловдив, Кърджали, Перник, Петрич, Созопол, Несебър, Разлог и Сандански има най-много данни и сигнали, че е възможно манипулиране на вота.

 

„Дневник": Пловдивчани съдят общината за мръсния въздух

За първи път в България граждани ще съдят колективно община заради чистотата на въздуха. Асоциацията за европейска интеграция и права на човека и сдружението на предприемачи "Бизнес експертен съвет" подадоха безпрецедентен иск срещу община Пловдив. Целта е администрацията и местната екоинспекция да бъдат принудени да вземат мерки.

Делото е заведено от юристите от асоциацията, ръководена от адвокат Михаил Екимджиев, както и общинския съветник (кандидат за нов мандат сега) и бизнесмен Любозар Фратев, които живеят и работят в Пловдив. Те не търсят никакво парично обезщетение, а искат общината и екоинспекцията да бъдат осъдени "да преустановят бездействието, да предприемат ефективни действия за опазване на околната среда и чистотата на атмосферния въздух".

 

„Сега": БНБ отчете рекорден срив на инвестициите

Драстичен спад на преките инвестиции в страната отчете БНБ вчера. През първите седем месеца на 2011 г. те са били 183.8 млн. лв. За същия период на миналата година те са били 776 млн. лева. Ситуацията е още по-драматична спрямо същия период на 2009 г., когато преките инвестиции са били над 1.8 млрд. евро.

По предварителни данни преките инвестиции в чужбина за периода януари-юли са 66.6 млн. лв. при 118 млн. лв. за същия период на миналата година. Най-сериозно е изтичането на капитали към дружества в Германия, Великобритания и Япония. Най-много капитали у нас пък идват от Холандия, Кипър и Русия.

 

„Дума": Закриват масово земеделски училища

Масово закриване на земеделски училища ще предприеме земеделското министерство. Това съобщи изненадващо министър Мирослав Найденов при посещението си в Селскотопанската гимназия в Садово в първия учебен ден. "Поради проблемите в момента в нашето средно образование се налага да бъдат силно редуцирани тези учебни заведения", каза министърът. Според него тези, които ще останат, ще предлагат наистина качествено образование.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини