От х:

Днес в x:

Червените: Живеем във време на падение

Живеем във време на падение след 10-ти ноември 1989-та година, отчете социалистическия актив пред паметника на незнайният воин на Ямача. Там привържениците на червената идея почетоха датата 9-ти септември. На този ден през 1944-та година започна социалистическият период на България. За членовете на БСП тази дата отбелязва възхода на страната, приключил с началото на промените.

Това бе най-доброто решение за онзи момент и като външна и като вътрешна политика, посочи в словото си хасковският лидер на червените Иван Станчев. Настоящият кандидат-кмет на Хасково от името на социалистите, бе умерен в оценката си за 9-ти септември и последвалия период. Вкратце, заключението бе че ако се гледа положението на народа, онези години са били по благодатни за хората в сравнение със сегашното време. Датата 9-ти септември почита и паметта на падналите в борбата срещу хитлерофашизма, към който България бе престъпно обвързана от монархическият режим преди това.

Социалистите се бяха постарали да изглеждат внушително. Червенознаменна река поалени хасковския хълм. Походът на „червените“ заприлича съвсем на първомайска манифестация. Девизът бе „всеки социалист със знаме“. На тези които бяха забравили, им бе връчено такова на сборният пункт. Под сянката на знамената, социалистите стоически издържаха канската жега и прахоляк на Ямача.

Г.Христов

Червена река прииждаше към Ямача
Социалистите бяха посрещани от акордеон
После поднесоха цветя пред паметника на загиналите в борбата с фашизма
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини