От х:

Днес в x:

Изкуствено дишане със 117 хиляди за кожния диспансер

д-р Марио Янакиев предлага изкуствено дишане за кожния диспансер

Спешна финансова инжекция от 117 хиляди лева за спасението на Кожно-венерическият диспансер в Хасково, да бъде отпусната незабавно, предлага в докладна записка общинският съветник д-р Марио Янакиев. Предложението той внася в качеството си на председател на общинската комисия по здравеопазване и социални дейности, след изслушването на шефът на диспансера д-р Веска Василева. Още през юли д-р Василева даде отчаяна пресконференция в която заяви че заради орязаното финансиране диспансерът е в такова отчаяно финансово състояние, че дори не може да фалира. Заведението има да изплаща забавени с месеци заплати на персонала си, не може да следи контактните на болните от изключително опасни болести като СПИН и Сифилис, които наброяват десетки души само в хасковско. На фона на тези заплахи, държавата е определила абсурден годишен лимит на финансиране-78 хиляди лева. Или месечно 9 хиляди лева. С 9 хиляди лева не е лесно просъществуването дори само на един болен, които вследствие на тези болести често е в общо увредено състояние, камо ли на цяло лечебно заведение, посочва д-р Янакиев.

Общинският съвет предлага незабавно отпускане на субсидия от 117 хиляди лева за лечебното заведение. Сумата е консултирана с д-р Василева. Парите ще дойдат от резерв „Местни дейности“ от бюджета на община Хасково за 2011-та година.

Хасково има нужда от работещ кожен диспансер понеже там е най-голямата микологична лаборатория в областта и най-добрите специалисти по кожни и венерически заболявания. Закриването на заведението ще доведе до самолечение на тези заболявания, което би могло да има изключително тежки последици. Един пример: от 10 поставени под постоянно наблюдение болни от сифилис от началото на годината, 6 са новородени!

Г.Христов

Д-р Веска Василева
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини