От х:

Днес в x:

Наплив за учители, директор взима 1 500 лв. Преглед на регионалния печат

"Учители на опашка за работа" чело на "Хасковска Марица". Офертите за свободни работни места в сферата на образованието се чакат като топъл хляб. Не напразно от месеци нямаше обявено място в бюрото по труда. Сега цели няколко. Учител по български език се търси в ОУ "Кирил и Методий", начален в ОУ "Христо Смирненски". Детски учител се търси в детската градина по изкуствата. Математик на половин щат търсят да назначат в СОУ Димитър Маджаров"-Маджарово. В Димитровград предлагат заплата от 500 лв на двама учители. Единият с английски и руски, другият със специалност "Природоматематически науки". Стартовата заплата в системата е 450 лв, а средната 650. На фона на кризата която тресе държавата, образованието е спокоен финансов оазис, констатират специалисти.

Учителите не бягаха от системата и преди няколко години, когато ударно стачкуваха заради финансовата мизерия. Имаха три причини: Юни, юли и август. Сега и малко кеш отгоре. Впрочем, за някои, не малко.

"Просрочил матурата директор загуби дело" на стр.2. Светлият пример на Мариела Златева следва бившата директорка на свиленградското СОУ "Д-р Петър Берон" Василка Вангелова. И тя жали в съда неправомерно уволнение и настоява за компенсации за времето когато е е била такъв. Иска 9 бона. Районният съд в Свиленград обаче я отряза. Както вероятно ще направят и другите съдилища. Вангелова прочу хасковско, като направи училището си единствено в страната където матурите продължиха не 4 а 5 часа. Което автоматично поставило зрелостниците от това училище в неравностойно положение с всички останали зрелостници в България. Заради това бе омахана от началникът на РИО на МОН Иван Панайотов. Проверката констатирала и други гафове на директорката. Тя си се самоотлъчила от работа  за няколко дни-от 25 до 28 май. Куриозното е че по думите на Вангелова, тя била в отпуск. Само дето никой не е резюлирал молбата и за отпуск и респективно-никой не и го е разрешавал. Това не е попречило на госпожата да вземе за същия този месец май трудова заплата от 1518 лв.

Сладка работа.

"420 доктори повишават квалификацията си" Толкова лекари от хасковско са подали заявления за специализирани курсове в Медицинският университет в София. В същото време бе оповестено и нуждата от специалисти в областта. Както Haskovo.net ви информира предварително, гладът е основно за анестезиолози и невролози, като се търсят единични  бройки и във всяка една специалност, та чак до психолог.

"Кучета изядоха починала жена". трупът на Марийка Желязкова бе открит седмици след изчезването и от дома в кв. Марийно в Димитровград. жената тръгнала да посети гроба на съпруга си и бе открита мъртва и цялата нахапана от кучета. Не е известно дари четириногите директно причинили смърта и  или са оставили зъбите си впоследствие.

"Министър Дянков по джапанки в региона" Симеон Дянков и Божидар Димитров/бивш колега от кабинета/ бяха в Мезек, като единият се правеше на турист а другия на екскурзовод. Финансовият министър обещал да осигури средства за път до крепоста Лютица.

"Скандални разлики в офертите за скоростната ЖП Линия" Скоростната жп линия Свиленград-Димитровград явно е апетитно парче, защото някой свалиха до крайност цените само и само да прилапат поръчката. Разликите в офертите на кандидат-изпълнителите са от порядъка на 2-3 пъти. 23 фирми подадоха оферти. "Трансинжстрой"-Станилов например предлага да направи трасето Димитровград-Харманли за 96 млн лева. Италианската фирма Чи ем чи/СМС/ обаче е оценила работата на 256.8 млн лева. Чи ем чи е участник и в изграждането на АМ "Марица" и се занимава с инфраструктурни проекти от години. По втората отсечка-Харманли-Свиленград, Трансгеар-Варна обещава да направи линията за 99.5 млн лева, а българо-италиански консорциум дава оферта за 185,9 млн лева. Изпълнителите ще бъдат ясни на 26-ти този месец.

"Селските имоти държат цени, няма къща под 50 хил лв", водещо на стр. 2-ра. Зависи от местоположението  на селото и близостта му до пътни артерии. Има голям интерес към празни терени за застрояване, особено край Хасково.

"Наши роми задигат ограда от гробище, нанасят се в храм" на стр.3-та. Български роми безчинстват в Гърция. Откраднали ограда, нанесли се да живеят в църква?! и откраднали камбаната на стара Орестиада, спасена от Турция и специално доставена в града за да го брани от бедствия. Явно не и от циганите.

"Режат от вота червените бастиони"-темата на броя на стр 4-та. Промененият избирателен кодекс, разрешава само на селата с население над 350 души директно да си избират кмет. На останалите им го назначават служебно. Така 68 села от областта губят правото си на избор на своя управник. Това са главно бастиони на БСП или на ДПС.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини